Hit a hívőkben

2016. április 13. 15:48

A vasárnapi boltzár régi fixációjuk. Azt hiszik, hogy a féktelen vásárlási kedv miatt üresek a templomok.

2016. április 13. 15:48
Miklós Gábor
Népszabadság

Veres András szombathelyi megyéspüspök a Népszabadság munkatársának hétfőn azt mondta, hogy a vasárnapi árusítási tilalom visszavonását rossz, elhamarkodott döntésnek tartja. Méltatlankodott, hogy nem egyeztettek vele. Szociális szempontokra is hivatkozott, sőt a kereskedelemben dolgozó nők védelmében is szót emelt. Hozzátette, senki sem halt éhen emiatt az országban. Ennél cinikusabb kijelentést katolikus főpaptól ritkán hallani. Ebben az országban egyébként bizony éheznek és koldulnak is, de mintha ez kisebb problémát jelentene a hierarchiának. A magyar katolikus egyház hosszú története alatt képes volt intim együttműködésre a legkülönbözőbb színezetű rezsimekkel. Szép példa volt erre Erdő Péter bíboros tavalyi jogi magyarázata, hogy miért nem állhat egyháza a rászoruló menekültek mellé, miért nem fogadhatja be őket, miközben Ferenc pápa éppen ennek az ellenkezőjére szólított fel.

A vasárnapi boltzár régi fixációjuk. Azt hiszik, hogy a féktelen vásárlási kedv miatt üresek a templomok. De miért az államot akarják bevetni a templomlátogatás fellendítésére? Ez épp ezer éve volt divat. Miért nem élnek a maguk meggyőző erejével? Lengyelországban most az egyház drákói abortusztilalmat követel politikai klienseitől. Vajon miért nem hisznek a maguk társadalmi meg­győző erejében? Miért akarnak ott is állami eszközökkel nőellenes inkvizíciót bevezetni?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. szeptember 28. 01:28
Ez a pasas tényleg ennyire korlátolt? Ha igen, akkor jó helyen van.
sobrk
2016. augusztus 31. 22:00
Nem értem a fogalmat "üres tartalom". A fejed például lehet üres, de egy tartalom nem.
balbako_
2016. május 27. 11:36
Ezt a templomi hülyeséget a komcsik találták ki és fújják lelkesen. Mint aktív templomba járó közlöm, hogy vasárnap éppen, hogy megtelnek a templomok és ami nagy méreg a szerzőnek fiatalok és családosok is látogatják. Azonban ennek a világon semmi köze a vasárnapi vásárláshoz, a plázákhoz.
paraklétosz
2016. május 01. 00:25
A Népszabóságnál, amikor reverendás embert látnak, előjönnek a régi reflexek, mert még mindég tartanak a "reakciós klérustól". Úgy vannak vele, mint az ördög a szenteltvízzel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!