Titkosszolgálatok takarékon

2016. április 02. 15:22

A brüsszeli védelmi rendszerek a szövetségesi barátság oltárán feláldozták szakmai hitelüket, és persze saját országuk sérthetetlenségét.

2016. április 02. 15:22
Földi László
Földi László
Magyar Idők

„Egy elhárítás dolga mindenkor, mindenhol és minden körülmények között az, hogy megakadályozza idegen kémek tevékenységét az országhatárokon belül. Ez a történelmi kihívás a belga szolgálatoknak is. Mindenkit kötelesek elkapni és mindenkivel szemben – legyen az barát, ellenérdekű, vagy ellenség – el kell járniuk. Diplomatafedéssel dolgozó kém realizálása esetén ki kell utasítania őt Belgium területéről.

Ez a normarend. De nem Brüsszelben! Történt ugyanis, hogy a titkosszolgálati Bábelben az érdekérvényesítés okán egyes – a belgákkal baráti – szövetséges szolgálatok nem kértek a belga elhárítás érdemi munkájából. Nyomatékosították, hogy a hírszerzések jelenlétükkel nem fogják sérteni Belgium érdekeit, mert az unió a célpont, a felderítésük iránya. Felmentést kértek az elhárítási kategória alól, bármit is tesznek.

A belga védelmi erőket – utasításra – így kapcsolták takarékra. A szóbeli megállapodást követően nem kellett maximális fordulaton járatni a belga elhárítást. Elvetették az egyébként indokolt technikai fejlesztéseket, visszavettek a túlzott fizikai jelenlétből. A társszolgálatok garanciát vállaltak Belgium biztonságáért és védelméért az idegen behatolással szemben; a bekövetkezett tragikus támadás után mégis csak a belga szolgálatok felelősségét firtatták a merényletekért.

Részben jogosan, hisz a brüsszeli védelmi rendszerek felszámolták magukat az utóbbi évtizedekben, éberségük lankadt, fejlesztéseiket elhanyagolták, és költségkímélés okán létszámot sem bővítettek. Egyszóval megtagadták esküjüket. A szövetségesi barátság oltárán feláldozták szakmai hitelüket, és persze saját országuk sérthetetlenségét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XPEH BAM
2016. április 04. 02:07
Lesz ez még cifrább is... 2015 január 5.: Charlie Hebdo 2015 november 13.: Bataclan 2016 január 1.: Köln + más városok 2016. március: Brüsszel. Csak nekem tűnt fel, hogy egyre kevesebb idő telik el ezek között? 2015 csak a bemelegítés volt... Aszondja Martin ,,nyolcáltalános" Schulz, hogy most már lecsengett a migránsválság. Én azt mondom, vihar előtti csend.
KisKoller
2016. április 02. 22:50
Erre az agyhalottra lájkot nyomni valami olyasmi lehet, mint szmokingot húzni, csokornyakkendőt venni és úgy leülni Győzike-show-t nézni például
2016. április 02. 22:33
Kedves Földi László! Egy késleltetett és lokálisan kiterjeszteni szándékolt Hooton-Kaufman-Morgentau-tervvel nincs dolga a titkosszolgálatoknak. Mindez jóval a fejük fölött történhet, vagy történik. Utólag persze még az is nagyon elgodolkodtató, hogy éppen az NDK-s anti(nő)test fúrta meg azt a Kohl kancellárt, aki a két fél Németország egyesítését Gorbacsovot korrekt támogatóként maga mögött tudva bal kézzel a termetre is Törpe franciával, jobb kézzel a Vas(orrú)lédivel hadakozott.
Pál Pusztai
2016. április 02. 22:31
"Szóbeli megállapodást követően"-nocsak Földi László te is ott voltál azon a titkos megbeszélésen? - vagy honnan tudod a dolgot? Ügyes vagy felmondtad a kötelező Európa romokban leckét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!