Nyílt levél Lázár Jánosnak iskola üzemeltetés ügyben

2016. április 29. 20:34

Azt nem feltételezem, hogy a Kormány ezzel az intézkedéssel akar pénzt elvonni az önkormányzatoktól, tehát csak arról lehet szó, hogy nem gondolták végig ezt a folyamatot.

2016. április 29. 20:34
Dömsödi Gábor
Facebook

„Nyílt levél Lázár Jánosnak iskola üzemeltetés ügyben

Kedves Miniszter Úr!

Nem kívántam rendszert csinálni abból, hogy leveleket írok az ország vezetőinek, de úgy látom a nagy rohanásban nincs idejük megfontolni a felmerülő ötleteiket. Én, meg itt ülök egy kisvárosban, és ráérek végiggondolni a beharangozott döntések következményeit is.

Itt van most ez az iskola üzemeltetés ügy. Vagyis ennek az elvétele az önkormányzatoktól. 

Na, ezt sürgősen el kéne felejteni! 

Nem is értem Önt, hiszen volt polgármester, ismernie kéne a működési mechanizmust.

Az alaphelyzet az, hogy nincs pénz. Sem az államnál, sem az önkormányzatnál. (Tudom, amire akarják, arra van, de most az oktatásról van szó.) Tehát nincs pénz helyben sem, de a polgármester és a képviselő-testület eljár az iskolákba, ünnepségekre, tanévnyitóra, jótékonysági bálra stb., és látják, hogy a WC rettenetes, a mosdó is, a tornaterem zuhanyozójáról már nem is beszélve. Hallják, hogy a padláson turbékolnak a galambok, és mivel hiányos a tetőcserép, szabadon ki- és beröpködnek. Ha meg már ott vannak, akkor gyűlik az ürülék. Most takarítottunk ki 560 (!) - igen, ötszázhatvan - 120 literes zsákkal a padlásról. Megtehettük, mert visszavettük az iskola üzemeltetését a KLIK-től, és ezzel sok pénzt spóroltunk. Ők ezt az alapvető dolgot eddig nem tették meg. Ahogy mást sem, mert szinte alig költöttek a karbantartásra. 

Tőlünk viszont évi 80 millióval többet kértek el, mint amit az üzemeltetésre fordítottak. Nem az a baj, hogy a KLIK vezetője rossz ember. Jó szándékú ő, csak nem döntéshozó. Nincs olyan jogosítványa, mint egy testülettel támogatott polgármesternek. Nem csoportosíthat át pénzt máshonnan, mondván, hogy a gyerek a legfontosabb. De az önkormányzat megteheti ezt. Ezért az önkormányzat a jobb gazda. 

Azt nem feltételezem, hogy a Kormány ezzel az intézkedéssel akar pénzt elvonni az önkormányzatoktól, tehát csak arról lehet szó, hogy nem gondolták végig ezt a folyamatot.

De gyorsan meg kéne tenni. Mi például mindent egybevetve 40 millió forintot költenénk idén az iskolák felújítására. De ha visszaveszik, akkor ki fogja ezt a pénzt rákölteni az intézményekre és főleg mikor? Mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan, azonnal döntenünk kell, ehhez azonban Önöknek meg kell nyugtatniuk az önkormányzatokat! Hogy javítani és nem tovább rontani akarják az iskolák jelenlegi helyzetét.

Üdvözlettel:

Dömsödi Gábor

közgazdász, független polgármester”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. május 01. 17:28
560 db 120 literes zsák tele galambürülékkel... Az ugyebár 67200 liter galambürülék. Mivel a szar fent marad a vízen tehát könnyebb, ezért ez nem ennyi kilogramm, hanem azért kevesebb - mondjuk az ötöde? Tehát Dömsödiék 13440 kg = 13,4 tonna galambürüléket hoztak le - nyikorgó kosár helyett zsákban - a padlásról. Én azt szeretném megkérdezni Dömsödi Gábortól (vegye ezt a kommentemet nyílt levélnek), hogy mit tettek vele? Remélem, környezetkímélő módon helyezték el, ahogy felelős önkormányzati tisztségviselőkhöz illik.
foma
2016. május 01. 16:58
Azért az jó volt, amikor kihúzták az önkormányzatokat a szarból és mindnek kifizették az adósságát!
Ellensúly
2016. április 30. 18:56
Ha már az oktatás ügyében akarsz okoskodni, Gáborka, elvárható lenne, hogy a helyesírásod megüsse az általános iskola nyolcadik osztályának szintjét. Tudniillik az iskolaüzemeltetés egy szó.
kurbitalis
2016. április 30. 18:29
Ez hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!