Döntés

2016. március 24. 16:15

Hogyan lehet ma Magyarországon megmenteni a fáinkat, a parkjainkat, ha azok az „ingatlanfejlesztés” útjában mertek növekedni száz évig vagy annál is tovább?

2016. március 24. 16:15
Ráday Mihály
Népszabadság

„Vagyis a döntés másnapján meg lehet kezdeni a fák kivágását, s akár a fellebbezési határidő lejárta előtt – a mai korszerű technikával, emelőkosarakkal, láncfűrészekkel – hamar elvégezhető irtás után másodfokon is hajlandók meghozni a ligeti fák halálos ítéletét – jó pénzért, utólag is.

Tehát most nem azt a kérdést boncolgatom, kell-e a kormányzati funkcióknak a Várba költöznie, kellenek-e új múzeumépületek a közparkba (ezt a Vár és a liget kérdését összekapcsoló Varesliget.blog.hu honlapon szavazó tömegek is megkérdőjelezik), hanem azt, hogyan is lehet ma Magyarországon megmenteni a fáinkat, a parkjainkat, ha azok az »ingatlanfejlesztés« útjában mertek növekedni száz évig vagy annál is tovább. Van-e mód egyáltalán cselekedni valamit a védelmükben, ha a drágán megfizethető fellebbezésnek semmi halasztó hatálya, vagyis értelme sincs?

A Kádár-korszakban volt egy fekete-fehér tévéfilm, »A 78-as autóbusz útvonala« volt a címe – ha jól emlékszem. Ott az emberek fölmásztak a fákra, s a testi épségüket kockáztatva védték a fák épségét, s megakadályozták, hogy kivágják azokat. Az játékfilm volt, egy filmbeli játék. Ami most történik, az maga a valóság! Feketén, fehéren...

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. március 25. 10:07
40 fát vágnak ki és 800-at ültetnek.
cutcopy
2016. március 24. 21:00
Ha jól tudom 10 fa kivágásáról van szó a többit áttelepítik, ja és még ültetnek is vagy háromszor ennyit..
tango47
2016. március 24. 20:27
Amikor a régi buszmegálló táblákért tüntetett, akkor eljátszotta nálam a hitelét.
Krombacher
2016. március 24. 18:26
http://goo.gl/5PhuhD http://cdn1.stuttgarter-zeitung.de/media.media.decab845-e487-4a42-bf1d-d90afc2af3dc.normalized.jpeg Ekkora fákat vágtak ki Stuttgartban és vágnak ma is ki. A profi rinyálókból van elegük az embereknek.Kádár kedvenc városvédője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!