Rezsivágás másképpen

2016. március 24. 09:00

A jegybanki alapkamat csökkentése az egyik fontos lépése volt az ország és a lakosság eladósodottságának a mérséklésében.

2016. március 24. 09:00
Deák Bálint
Magyar Idők

„Egy ismerősöm nem is olyan régen lelkendezve mesélte, hogy a négymillió forintos hitelének a havi 50 ezer forint körüli törlesztőrészlete gyakorlatilag megfeleződött mostanra. Bár igazából fogalma sem volt róla, de ennek egyetlen oka a jegybanki alapkamat mérséklése volt. Ha tehát ezt vesszük alapul, éves szinten 300 ezer forintot spórolhatott meg ezzel az egy lépéssel egyetlen család. Ami biztosan nem lenne, ha a korábban jajgató és mindenben csak a rosszat látó »szakemberek« hoznak döntéseket.

Ezért lenne jó, ha a magyar sajtónak az a része, amelyik most ugyanezt játssza el a csokkal, a nokkal és szinte mindennel, ami új, legalább megvárná, hogy milyen hatása lesz egy-egy új intézkedésnek. Ráadásul a kamatcsökkentésben is sokan még mindig csak azt a kockázatot veszik észre, hogy milyen rossz lesz mindenkinek, ha újra emelkedő pályára áll a jegybank irányadó rátája.

Arról azonban elfeledkeznek, hogy az elmúlt négy év megtakarítását már senki sem veszi el, ráadásul a jegybank megszigorított hitelezési politikája már nem engedi meg azt a túlzott mértékű eladósodottságot, ami még a válság előtt jellemezte az országot. Emellett rendelkezésre állnak állami kamattámogatású hitelek, amelyek nem engedik elszállni ezek törlesztőrészleteit. Igaz, az alacsony jegybanki kamatnak köszönhetően most kedvezőbben lehet piaci alapú hitelekhez jutni, de aki már megjárta korábban a frankhitellel, biztosan ötször meggondolja, hogy melyik kölcsönt veszi fel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2016. március 24. 23:39
"Ezért lenne jó, ha a magyar sajtónak az a része, amelyik most ugyanezt játssza el a csokkal, a nokkal és szinte mindennel, ami új, legalább megvárná, hogy milyen hatása lesz egy-egy új intézkedésnek." Vajon a nyilvánvalóan gazdasági szakember szerző miért nem értesült arról, hogy Áder János megfontolásra visszaküldte a NOK-os törvényt az Országgyűlésnek, mert sok dolgot kifogásolt benne? Persze lehet, hogy Áder nincs akkora szakértő mint a szerző... http://index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2016/03/24/ader_visszadobta_rogan_lakaslottojat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!