A félelemnélküliség ereje – a brüsszeli robbantások utáni percek

2016. március 22. 13:21

Nem sokkal a Maelbeek metrómegállónál történt robbanás előtt szálltam le annál a megállónál, hogy kivételesen időben beérjek a munkahelyemre.

2016. március 22. 13:21
Csiba Katalin
Csiba Katalin blogja

Azonban egyvalamiben a belga állampolgárok nagyon erősek, amit mindennél jobban tisztelek bennük. Nem pánikolnak, és nem könnyű megijeszteni őket. Ismerik a pisilő kisfiú szobrát, a nemzeti példaképet? Nagyjából úgy érzem, hogy pontosan ezt mutatják most a terroristáknak. A pisilő kisfiú szimbolizálja azt is, amikor egy korábbi brüsszeli rendőrségi akció során megkérték az állampolgárokat, hogy ha lehet ne tweeteljék a rendőrautók helyzetét a kerületben, mert az nem annyira segíti a munkát. Erre a brüsszeli állampolgárok azonnal reagáltak, és macskás képekkel árasztották el a Twittert ipari mennyiségben. Nem normálisak, tudom. De nem félnek. És ez mindennél áthatóbb érzés ebebn a városban. A média természetesen meg fog szólaltani aggódó állampolgárokat, mert nyilván vannak jónéhányan, ez természetes. Eközben azt nem mutatja, hogy idősek egymással tréfálkoznak, hogy »muti a banyatankod, jobb ha leellenőrzöm, nincs e benne valami nem odavaló«.

Valószínű, hogy számító és pragmatikus politikai erők ki fogják használni az emberi félelmet és erősíteni fogják a rettegést, hogy bebetonozzák hatalmukat, ez nem volna új politikai megoldás. Számtalan esetben okozott már a terrorista robbantásoknál is nagyobb társadalmi kárt ez a folyamat. Ezért fontos a félelem nélküliség ereje. Ezért fontos megvédenünk a muszlimokat, a menekülteket, akik áldozatai lehetnek annak a mocsárszagú politikának, amit otthon is napirenden tart a kormány.

Ép ésszel felfoghatatlan és megemészthetetlen, hogy aktív terroristák működnek egy városban, akik az ügyük igazolását ártatlan emberek megölésével probálják elérni. Felfoghatatlan volt ez Észak-Írországban az IRA robbantásai idején, és ugyanezt élhették át Berlinben a Baader-Meinhof csoport aktivitása nyomán.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2016. március 23. 08:32
https://www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w
kiss.istvan770
2016. március 23. 08:17
Elképzelhetetlen számomra, hogy a neoliberális agymosás ilyen mértékben kiirtsa egyesekből az önvédelmi reflex nyomát is. Sokkal valószínűbb, hogy a nemzetállamok összetartozásból eredő szolidaritására épülő társadalmát felszámolók fizetik az ilyen bértollnokokat.
Selamat
2016. március 23. 08:04
Tényleg minden libsi elmebeteg. Ezért nem csoda, hogy ugyanúgy gőzük sincs az őket körülvévő emberekről, azok valódi énjéről, gondolkodásmódjukról, mint ahogy ídes tezsvéreik az úrban, a szociknak sincs. Csibukám, ha egyszer pontosan be is érnél a munkahelyedre, azt mindenképpen értékelné a téged beszavazó (barmok) serege, akik azért kell pontosan beérjenek az ő munkahelyeikre, hogy az olyan Isten állatai is, mint te is, velük szemben állandóan késhessenek a munkahelyükről. Ha egyáltalán méltóztatnak dolgozni aznap. És ez a hülye icsa, még el is mondja, hogy "kivételesen beérjen a munkahelyére"... Amúgy meg, a belgákról általánosságban el lehet mondani, hogy nem bátrak, annál inkább halvérűek.
geronimo
2016. március 22. 23:33
Idióta picsa !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!