Országos bikavértabló premier előtt

2016. február 29. 11:21

Milyen is a bikavér? Sem Egerben, sem Szekszárdon sincs igazán identitása a vörös házasításnak.

2016. február 29. 11:21
Ripka Gergely
Táncoló Medve

„Párbajoztak a bikavérek a múlt héten a Corinthiában. Mondjuk úgy azért nehéz valamiben versenyre kelni, ha egy terméknek így évtivedek múltán sem sikerült konkretizált arcát, stílust meghatározni, de a bikavér kapcsán ez alighanem örök dilemma marad.

Milyen is a bikavér? Sem Egerben, sem Szekszárdon sincs igazán identitása a vörös házasításnak. Pedig az üzenet úgy sokkal erősebb lenne, pláne mivel sokan ismerik, és a nemzetközi bortrendekbe is hatékonyabban illeszkedhete, mint pl. az aszúnk vagy az olaszrizlingünk. Vannak technológiai elvárások Egerben (terhelés 13,6 tonna/ha max, minimum 17-es mustfok, egyes fajtáknál 19, minimum 8 nap héjonerjesztés, nem lehet édesíteni, savat pótolni sem, és kötelező a hordó), egyik fajta sem lehet azonbn 50 %-nál nagyobb részarányú, viszont a fő fajta a kékfrankos lett!

Szekszárdon ezzel szemben minimum 40 %-ban kékfrankos+kadarka az elvárt recept (kadarkának lennie kell benne), 2 kg/tőke a terhelési maximum, itt is 12 hónap hordót kérnek, a mustfokok is 17-től elvártak. Szóval a szabályozás elég tágas holtjátéknak ad teret még mindig. Ha definiálnom kéne a bikavért egy külföldi számára, még mindezekkel együtt is bajban lennék, ui. túl nagy a szórás....ezen az eseményen premier előtti egri és szekszárdi bikavérek kerültek a poharainkba a megvilágosodás reményével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!