Az ítélet, amely árcédulát tett az asszonyverésre

2016. február 19. 11:02

A teljesen egyértelmű hazugságok az elkövető részéről és maga az erőszak súlyossága sokakat ébresztett rá, hogy olyan országban élünk, ahol a nők elleni erőszak államilag fenntartott és legitimált.

2016. február 19. 11:02
Lóránd Zsófia
Kettős Mérce

A szerdán ebben az ügyben született, nem jogerős bírói ítélet a kompetencia teljes hiányára utal. A törvény betűjét nem kéri számon az elkövetőn, pedig nem csak az a tét, hogy ebben az egy esetben igazságot szolgáltassunk. Az sem kis dolog: az áldozatok gyógyulásának egyik feltétele, hogy megtörténjen a bántalmazó felelősségre vonása. De a bírói ítélet, a jog útmutató arra nézvést is, hogy mit tartunk morálisan elfogadhatónak a társadalomban, amelynek tagjai vagyunk. A törvények nem csupán a játékszabályokat írják le, hanem állást foglalnak a társadalmilag elfogadott jóról és rosszról. A törvények alkalmazása ezen útmutatók értelmezése, és további útmutatásként szolgál.

Még mindig hiányzik a politikai és a társadalmi akarat, hogy komolyan vegyük a nők elleni és a családon belüli erőszak természetrajzát, és a probléma gyökerénél keressük a megoldást. Még mindig általános a »miért marad?«, »hagyja ott« áldozathibáztató, újratraumatizáló diskurzusa; alig változott a pszichológus szakma hozzáállása, amelyben – tisztelet a kivételnek – a főcsapás még mindig az, hogy »miért és hogyan hazudnak a gyerekek az incesztusról«; még mindig nincsenek biztonságban a macsó és erőszakos hierarchiákra épülő és azokat újratermelő, az állami erőszak monopóliumával bíró szervezetekre bízott, és azoknak kiszolgáltatott, bántalmazott nők és gyerekek. Az igazságszolgáltatás folyamatát eddig pontosan ez a hozzáállás jellemezte.

Ez a történet azt tükrözi, ahogyan az elnyomással szemben viselkedünk: benyeljük, amit a hatalom mond, igyekszünk elfelejteni, mennyire haragudtunk és mennyire felháborodtunk, és megint nem tör ki a népharag. Pedig nem igaz, hogy azt gondoljuk, hogy nem számít, nem igaz, hogy nem háborodunk fel, vannak pillanatok, időszakok mindannyiunk életében, amikor felülkerekedik az igazságérzetünk. De azután épp az történik, ami az ilyen eljárás célja: nemcsak az áldozatokat, de minket is megbénít a szembesülés, hogy mennyire elnyomó és mennyire hatalmas a rendszer, amivel szemben állunk, és inkább elfelejtjük az indulatainkat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2016. február 19. 16:17
amugy ezt a barmot is jol pofan kene baszni ha mar az a bugyuta ferje nem teszi meg .
Viz Elek
2016. február 19. 16:14
Furcsa módon egyes kisebbségek valamint a migránsok viselkedése a nőkkel szemben nem veri ki a biztosítékot. Talán ebbe témakörben is folytathatna némi vizsgálóvást a szerző, hogy teljes képet alkothassunk a fennálló nehéz helyzetről.
Lolka-Bolka
2016. február 19. 16:03
mar ugy teli van a hocipom azekkel az emencipalt all balhezo , nyafogo hulye picsakkal.............valszeg ezt sem bassza meg mar a ferje mert undorodik tole..... es az okor noje nem teszi fel a kerdest maganak ..miert van ez igy .... ez pont olyan mint az allando cigany imadat meg a holozal uton utfelen....... mar belefarad az ember abba is , hogy hallgatja..... es csak ontjak magukbol a baromsagokat ....... te hulye picsa , tudod mit kellene tenned, jo kajat adni a ferjednek , meleg agyba jo kielegiteni es akkor te agyadba is minden renbe lenne...... de hat te egy beteg civil -massagimado pokhendi balfasz vagy. Valszeg teged is megkene ugy rendezni , mint azt a hulye nemet-torok barmot , akit harman lenyomnak es utana meg a barom allatja ker toluk bocsanatot.... ez a vilag megerett a pusztulasra..... nincs mas kiut csak igy lehet ujra visszaterni a normasis kerekvagasba...sajna !!!
Morgen
2016. február 19. 15:08
Zsófika! Tetszett foglalkozni a megerőszakolt török leányzó esetével? Netán, a migránsok előtt rózsával hajbókoló hölgyekkel? Na, azért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!