A sarki fűszeres és a multik adóelkerülése

2016. február 10. 10:17

A versengés helyett az együttműködést kellene előtérbe helyezni az adózás területén egy egyszerűbb adórendszer formájában, ami nem teszi lehetővé a vállalatoknak, hogy az országokat egymás ellen kijátsszák és cinkosukká tegyék.

2016. február 10. 10:17
Éger Ákos
Magyar Idők

„Habár az elmúlt hetekben az Uber kapcsán is számos esetben szóba került az adóelkerülés, a történet jóval régebben kezdődött. Az Adóigazságosság Hálózat (Tax Justice Network) szerint az elmúlt három évtizedben hazánk 241 milliárd dollárt veszített azáltal, hogy a vállalatok mindenféle kreatív trükkökkel elkerülik az adófizetést. Ezen források visszaszerzéséért az elmúlt években a magyar kormány többször hirdetett off-shore-adóamnesztiát. Ennek ereményeként több száz milliárd forintot hoztak haza honfitársaink. Tették mindezt büntetlenül. A végül legális jövedelmükre pedig az átlagnál jóval kevesebb adót fizettek. Miközben ez a rendszer lehetővé teszi az eddig külföldre menekített források visszaszerzését, újabb lehetőséget is ad. Aki újonnan szerzett adózatlan jövedelmét utaztatja külföldre, majd visszahozza, jutalmul az egyik legkedvezőbb adókulcsot kapja.

Kell és szükséges is az új globális gazdaságra és az ebben működő vállalatokra szabott erős, átlátható adójogszabályok megalkotása. Azonban ennél még fontosabb lenne azt belátni, hogy az országok közötti adóverseny – amelyben a kormányok egymásra licitálnak a társasági adó csökkentésében, adókönnyítésekben, kiskapuk megnyitásában – nagyon kevés nyertest eredményez, miközben a vesztesek száma milliárdokra tehető. Az egyik legnagyobb veszély, hogy az egyre bonyolultabbá váló, adócsalásokat megelőzni szolgáló új jogszabályokat elsősorban az információval és erőforrásokkal leginkább rendelkező vállalatok tudják kihasználni és ismét a maguk hasznára fordítani.

A versengés helyett az együttműködést kellene előtérbe helyezni az adózás területén is egy egységesebb, egyszerűbb és átláthatóbb adórendszer formájában, ami nem teszi lehetővé a vállalatoknak, hogy az országokat egymás ellen kijátsszák és cinkosukká tegyék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Adam5
2016. február 10. 10:50
Tessék rendet rakni az elitnél, akkor majd lejjebb is lesz hajlandóság adózni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!