A félelem iskolája

2016. január 29. 07:34

Sajnálom a pedagógusokat, nem csak azért, mert egykor én is tanítottam. Féltem őket, hogy csalódásaik az országos tiltakozást kiváltó miskolci akció lecsengése után tovább gyarapodnak.

2016. január 29. 07:34
Rab László
Népszabadság

A pedagógusok közül sokan tudják, hogy a diákokat, a szülőket és őket magukat is félelemben tartó oktatási rendszer legfontosabb kritériuma a mindannyiukra vonatkozó hűség. Beleírták a gyémánt szilárdságú alaptörvénybe, és ott van a pedagógus-hivatásrend etikai kódexében is, amelyről Ungváry Rudolf azt írta, ez a fajta alávetettség az értékkonzervativizmus hűségfogalmával sem azonos, „mert az egyén semmibevételén, az állami mindenhatóság szolgálatában áll«. Magyarul: aki hűséges tud lenni, megmaradhat a pályán. Aki viszont »idegenszerű« (ez az ellenségre koncentráló orbáni kommunikáció központi kategóriája), és beáll a »nem a ­mieink« táborába, rögtön kirekeszthető.

Aggódva várom, hogy a kormányzati propagandagépezet kulisszái mögül előkerülnek azok a »leleplező« történetek, amelyek a lázadó tanárok viselt ügyeire fókuszálnak. A pedagógusok ugyanis a jogállamban bízva – kicsit gyanútlanul – kérésekkel és konkrét panaszokkal fordultak a fensőbbséghez. A NER bajnokai nem tapasztalnak részükről radikális fellépést, így aztán – mint látjuk – eljátszhatják a megegyezéses tárgyalásos látszatot. Ettől féltem a legjobban a pedagógusokat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2016. január 29. 21:23
A pedagógusnak az feladata,hogy tanítson és neveljen.Ma sajnos csak a pálya 80%-a csak úgy lehet nevezni,hogy "tanarak",mert csak az van a szemük előtt,hogy a órát és a tananyagot leadják,és hogy a tanuló ebből mit értett meg és mit tanult meg azt nagy ívben leszarja,majd a nagydolgozatra kap egy Nagy Ruppót!Na ez jött most a mostani középiskolás felvételin is.Kedves tanarak nem nagy szájal pofázni kell hanem alázattal TANÍTANI!Egyébként már a magyar munkaerő piacon nagyon jól keresnek.
Mich
2016. január 29. 14:51
Azt akarod mondani, csicska, hogy a Népszabadság a félelem iskolája... ahol ti tanítjátok az embereket "reszketni"...?!
akiaki
2016. január 29. 14:41
"a félelem iskolája" ó jaj!! inkább a "félelem bére" ó jaj!
Bokros Birka
2016. január 29. 13:00
Hát én még emlékszem amikor jó szoci-bociknál sztrájkoltak egy kicsit visszafogottabban a tanár elvtársak. Akkor azt mondta az ügyeletes szoci-boci média, hogy mit akarnak egy évben csak 10 hónapot dolgoznak és napi szinten 4-5 órát. Na ekkor sem dőlt össze a rendszer még csak nem is tiltakoztak a szándékosan burkolt sztrájk törésért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!