Fantáziánk mindig is több lesz, mint pénzünk

2016. január 17. 17:17

Nekem egy érdekköröm van, és az a jó irodalom. Ami az ízlésvilágot illeti, az Előretolt Helyőrség sosem volt homogén, halk lírikusoktól vad székely prózaírókig sokan belefértek.

2016. január 17. 17:17
Orbán János Dénes
Drót.eu

DRÓT: Szerinted is »itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe«?

ORBÁN JÁNOS DÉNES: Nekem egy érdekköröm van, és az a jó irodalom. Ami az ízlésvilágot illeti, az Előretolt Helyőrség sosem volt homogén, halk lírikusoktól vad székely prózaírókig sokan belefértek. De itt most qrvára nem is arról van szó, hogy ezt a lóvét az Előretolt Helyőrség, az erdélyi irodalmi műhely kapja, mert nem. A KMTG égisze alatt működő Előretolt Helyőrség Irodalmi Akadémia most egy fiatal irodalmi projekt neve, mely projekt vezetője ugyan én vagyok, és a régi Helyőrséges tapasztalatok és módszerek képezik az alapját, de itt legalább tíz oktató fog rendszeresen tanítani és még legalább ötven alkalmanként (a legjelesebb magyar írókat szeretnénk meghívni, politikai állásuktól qrvára függetlenül). Ebben az évben 30 tehetségnek van helye, az abszolút kezdőktől a haladókig. Nyílt pályáztatás lesz, bárki jelentkezhet az egész Kárpát-medencéből, aki eleget tesz a kritériumoknak. Mi egy lehetőséget biztosítunk a fejlődésre és menedzseljük az alkotókat, de ki a franc tudna ennyi emberre egyenruhát húzni? Az alkotó ember általában öntörvényű és egyéni hangja van, akinek nincs, az nem is igazi művész. Ki a fene befolyásolhat egy írót, hogy mit írjon? Legfeljebb maga az író, valamiféle érdekből dönthet a szervilizmus mellett, de az annyit is ér.

DRÓT: Mikortól indul be a program és mik a valódi célok?

ORBÁN JÁNOS DÉNES: Heteken belül, reményeink szerint február elején már ki tudjuk írni a pályázatokat. De előtte számtalan adminisztratív meg jogi procedúrán kell túlesnünk, ez egy állami cég, rendkívül aprólékos üzleti terv és nagyon komplikált kontrolling a követelmény. Párhuzamosan irodát, vendéglakást kell fölszerelnünk, előtárgyalások folynak különböző intézményekkel, akikkel együtt szeretnénk működni, és folyamatos, kényes egyeztetése annak, hogy a pályázatok lebonyolítása, elbírálása ne legyen részrehajlással, elpolitizálással vádolható.

Az Akadémia gyakorlatilag úgy fog működni, mint egy főiskola, rendszeres, napi szinten történő oktatás, folyamatos műhelymunka. Sokoldalú képzést biztosítunk, számos pragmatikus »tantárgy« is lesz. Ezért is szükséges egy nagyobb költségvetés, hiszen nem csak egy írótábori szemináriumról vagy heti egy előadásról van szó. Emellett rendezvényeket fogunk szervezni, kisebb író-olvasó találkozóktól nagyszabású produkciókig. Megtámogatjuk az akadémisták kiadványait. Támogatásokat is fogunk adni más fiatal irodalmi fórumoknak. Népszerűsítjük a fiatal írókat. Ezek az alaptervek. De lesz még sok izgalmas dolog, fantáziánk mindig is több lesz, mint pénzünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Könyves Kálmán
2016. január 18. 14:32
Orbán János Dénes vagy OJD ahogy szokták nevezni a legjobb humorú és legtökösebb fiatal magyar írók egyike. Erdélyben nagy dolgokat vitt végbe ő és csapata megváltoztatták az egész irodalmi életet. Isten hozta Magyarországon, drukkolunk neki. Érdemes elolvasni ezt a jópofi írást amiben a szekely Misimackó ’rendet csál a gölöncséri pagonyban’ http://macibolt.hu/pag/misimacko.html
Laci bá
2016. január 18. 10:29
Jellegzetes libsi-trükk, sokszor bejött már nekik: teljes frontos ellentámadást indítani, még mielőtt beindulna a munka, minden ellen, ami nem az ő belterjes köreikből nőtt ki, és ellehetetleníteni a szervezést. Sokan a jobbak közül ettől az aljas médiatámadástól elbátortalanodva nem vállalnak majd szerepet az új intézet feladataiban, a lebzselő libsi senkiháziak pedig majd mutogathatnak, hogy lám-lám, nem lett belőle semmi. Vári Györgynek ez régóta bevált technikája, úgy látszik mára már kitenyésztette saját utánpótlását is a Krusovszky-féle hetedrangú megélhetési libsi-költők között.
KannibálTatárÚr
2016. január 17. 20:28
Van számotokra egy ötletem: Adjátok ki újra Jókait (meg más sikeres írókat) és nem lesz szükség támogatásra. Irodalmi művekből akkora a felesleg, hogy szamárság új művek kiadását támogatni.
kjkj945
2016. január 17. 18:05
http://mek.oszk.hu/01000/01030/01030.htm#29 Galamb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!