Kedves Orbán-gyűlölők!

2015. december 06. 10:06

Orbán uralma azonban megmutatott valamit a baloldalnak: mivel nincs és egyhamar nem is lesz világkormány, globális választás, a nemzet­állam még mindig nem szemétre való lom. A népakarat által kapott politikai felhatalmazást igenis lehet használni – lehetne jóra is akár.

2015. december 06. 10:06
Tanács István
Népszabadság

„Eltérő, de egyformán kártékony eszközökhöz nyúltak a hatalmuk megtartása érdekében: Gyurcsány, az MSZP és az SZDSZ a multik feltétel nélküli kiszolgálásával, az állam és a lakosság gátlástalan eladósításával tudott kormányon maradni 2006-ban. Orbán és a Fidesz sikerrel koncentrálta a nemzetállam maradék hatalmát, hogy megsarcolja a bankokat, a nemzetközi kereskedő és ­szolgáltató cégeket. A termelő multikkal kiegyezett – meg sem próbált változtatni az olcsó munkaerő »versenyelőnyén«. Hatalmának alapja a közpénzből felhizlalt, egymással is civakodó, az erőforrásokat ­eltékozló nemzeti oligarchia és a helyi politikai-intézményi klientúra. Annyit költ erre, hogy az felzabálja az érdemi gazdasági növekedést, lehetetlenné teszi a hazai piaci versenyt, ennek híján csírájában elsorvasztja a nemzetközi versenyképességet, vele 

a felzárkózás esélyét.

Orbán uralma azonban megmutatott valamit a baloldalnak: mivel nincs és egyhamar nem is lesz világkormány, globális választás, a nemzet­állam még mindig nem szemétre való lom. A népakarat által kapott politikai felhatalmazást igenis lehet használni – lehetne jóra is akár. És ahogyan az állam nem szemétre való, nem idejét múlta, ugyanúgy megvan a tartalma a hagyományos baloldali értékeknek is. Például az egyenlőségnek, amely természetesen messze nem tényleges egyenlőséget jelent, reálisan még csak nem is egyenlő esélyeket, hanem csupán a jelenlegi egyenlőtlenségek csökkentését. Vagy a biztonságnak – a munkához, a lakáshoz, az egészséges élethez, a fenntartható környezethez fűződő jognak. Ki rendez felvonulást ezekért?

Tradicionálisan baloldali, de soha el nem évülő érték a munka; méltó program lenne a munka becsületének helyreállítása. Ehhez az is hozzátartozik, hogy munkaképes embernek csak kivételesen és átmenetileg jut pénz munka nélkül – a feltétel nélküli alapjövedelem a munka mint alapérték kigúnyolása. Miért két embert hajtanak (miért hajthatnak?) heti hatvan órában, amikor heti harmincöt ­órában három embernek is megélhetést adna ugyanaz a ­tevékenység? Miért a munkaerőnek kell mennie a munkahely után, amikor határozott állami szabályozással, a támogatások és a szankciók ésszerű alkalmazásával fordítva is lehetne? Gyurcsány azzal nyert 2006-ban vidéken, hogy minden járási központban megmondta, milyen munkahelyeket léte­sítenek ott uniós forrásból. Hazugság volt ez is, akkor is – de ha volna rá politikai akarat, miért lenne mindenütt és eleve lehetetlen?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. december 07. 12:53
"Hatalmának alapja a közpénzből felhizlalt, egymással is civakodó, az erőforrásokat ­eltékozló nemzeti oligarchia és a helyi politikai-intézményi klientúra. " Meg a választók..
Onurisz
2015. december 07. 10:27
A saját nézőpontjából nem hülyeség, amit ír. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy először az ún. baloldal adta fel a a hagyományosan baloldali értékeket, s szolgáltatta ki a társadalmat a korlátlan multi kizsákmányolásnak. Az orbáni "jobboldalnak" a kiigazítás miatt kellett hagyományosan "baloldali" programokat megvalósítania, nem a "kádárizmus" okán. Fontos észrevétel, hogy Matolcsyék a bankok és a kereskedelmi, ill. szolgáltató multik profitját sarcolták meg, nem a termelő multikét. Egyszerűen azért, mert ott realizálódik a haszon meghatározó hányada. Az oligopol struktúrák a kereskedelemben és a húzó szolgáltatásokban, mint pl. a telefonkütyük piaca, épültek ki, s ezt finanszírozták a végső tulajdonosi pozíciókban ezekkel az ágazatokkal összefonódott nemzetközi bankok. Fontos azt is tudni, hogy eddig a világban minden sikeres felzárkózási modell a relatíve alacsony béreken alapult. Itt nincs realitása a bérugrató politikának, mert növekedés-megtorpanással, inflációval és eladósodással kell fizetni érte, azaz lehetetlen. A hazai piacot kell védeni, ahogy lehet, mert az EU-tagság miatt nyíltan protekcionista gazdaságpolitikát nem folytathatunk, pedig arra lenne szükségünk. Ez biztosíthatja a tőkefelhalmozást és a munkahelyek stabilitását. Erről mondott le a "jobboldali" baloldal a rendszerváltozás után és ebbe bukott bele.
SigSauer
2015. december 07. 08:26
Nem értem ezt az Orbánozást a f@szoldal részéről. Ezek b+, évek óta nem fogják fel, hogy azért ez a kormány van, mert mi, a választók b+, így döntöttünk mindent összeadva. Aztán ha tetszik, ha nem, akkor a meghatározott időszakra ez a helyzet. Majd lehet megint szavazni. Jah, hogy az is megvolt?! Hát, b+, akkor meg még hülyébbek vagytok, másodszorra sem fogtátok fel. Jah, hogy volt még EU-s meg önkoris is, és ott is el lettetek picsázva. Akkor meg semmiből nem értetek. Szerintem, ha ennyire rossz itt nektek, menjetek el innen máshová.
Dénia
2015. december 07. 07:28
De már megint nem mondotok mást, mint az Orbán. Most akkor ez az írás beismerése annak, hogy az Orbánnak megint igaza van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!