A nagy elterelés éve

2015. december 31. 11:12

Idén nem történt olyan változás, amitől remélhetnénk például az aggasztó méreteket öltő kivándorlás megfordítását, az uniós forrásoktól függő gazdaság egészségesebb szerkezetűvé válását vagy az egészségügy konszolidálását.

2015. december 31. 11:12
Szerető Szabolcs
Magyar Nemzet

A menekülthullám véget vetett a Fidesz kétségbeesett témakeresésének – drogteszt, halálbüntetés stb. –, amivel korábban megpróbálta visszaszerezni a kezdeményezést. Az elterelés a határokon belül is működött: a háttérbe kerültek azok az ügyek, amelyek tavaly ősz óta rombolták a kormány megítélését. A vasárnapi boltzár vagy a korrupciógyanús esetek helyett mindenki a bevándorlásról beszélt. A szakpolitikai témákra, a valódi kormányzásra kevesebb figyelem összpontosult; nagyobb baj, hogy olyan nagyon nem is volt mire figyelni. Idén nem történt olyan változás, amitől remélhetnénk például az aggasztó méreteket öltő kivándorlás megfordítását, az uniós forrásoktól függő gazdaság egészségesebb szerkezetűvé válását vagy az egészségügy konszolidálását. Az év végén bejelentett áfacsökkentés és a gyermekvállalást ösztönző otthonteremtési kedvezmények hosszú távú kedvező hatásaiban ugyanakkor érdemes bizakodnunk.

A migrációs válság alkalmat biztosított a miniszterelnöknek arra is, hogy hazai ellenfél híján az európai színtérre koncentráljon, a fogatlan oroszlánná vált Gyurcsány Ferenc helyét Angela Merkel foglalta el a Fidesz célkeresztjében. Más lépték, más színvonal, más kihívás. Orbán Viktor a menekültkérdés kezelésében (is) bizonytalan Brüsszel ostorozójaként az unió megújítójának szerepére pályázik. Hogy ez hosszabb távon jót tesz-e Magyarországnak, az ma még nem tudható.

Az ellenzék 2015-ben egy lépéssel sem került közelebb ahhoz, hogy esélyes kihívója legyen a kormánypártoknak. A Jobbik a felmérések szerint az év elején megközelítette a Fideszt, ám a menekülthullám ismét távolra sodorta a váltópárti erő pozíciójától. Ám azt, hogy a néppártosodás stratégiája zsákutca-e, csak később lehet megítélni. A széttagolt baloldal rosszabb évet zár, mint tavaly, ami figyelemre méltó »teljesítmény«. Az újratervezés nem odázható tovább, mondhatnánk, de hát ez igaz volt már 2010-ben is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2016. január 02. 01:18
Simicska faszát nyalókázni szerető Szabolcs...
bodolidi
2016. január 01. 16:54
Nem is olvasom el,hogy mit ir ez a féreg. Leht,hogy igaza van,de ezelőtt egy évvel még a kormány seggét nyalta,most meg köpködi őket. Aljas kétszinű féreg.Ilyenek miatt rühelli az emberek nagy része az újságirokat.
antioxi
2015. december 31. 20:59
Diktálta: Simlicska Geci Lajos
balbako_
2015. december 31. 16:12
Simicska földjei elúsznak! Brühühü!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!