A Fidesz civiljei

2015. december 18. 12:32

A Fideszből soha senki nem fogja arra kérni a jobboldal tüntetőit, hogy hagyják otthon pártjelvényeiket.

2015. december 18. 12:32
Mikecz Dániel
Magyar Narancs

„A hazai jobboldalon ismert és elsősorban a Fideszhez köthető mozgósító politika eszközei (polgári körök, Békemenet) az intézményesített baloldalon szinte teljesen hiányoznak. A mozgósító politika nem tudott a baloldalon kialakulni: ennek oka a technokrata önmeghatározás, a baloldali mozgósítás kompromittálódása az állampárti időszakban, valamint a Kádár-rendszer demobilizációs gyakorlatának hagyománya. A Demokratikus Koalíciónál felfedezhető a Demokratikus Charta hagyománya, amely a rendszerváltás utáni MDF kormány szélsőségesei ellen lépett fel. A Demokratikus Charta és az azt övező civilethosz politikája ugyanakkor tartalmát tekintve inkább liberális, mint baloldali volt. A 2010 után megjelenő zöld és baloldali pártok, mint az LMP és a PM valóban rendelkeznek erős civil háttérrel, azonban ezek a típusú szervezetek, mint a feminista, ökológiai és jogvédő civilek önmagukban sosem bírtak nagy mozgósító erővel. Ezen utóbbiak megítélését nagyban befolyásolhatja az is – ahogyan azt Lázár János a kongresszuson elhangzott beszédében kifejtette –, hogy az elkövetkező időszakban sem számíthatnak a kormány bizalmára. A Fidesz új mozgósítási eszköze ráadásul a »genderőrület« és a »liberális véleménydiktatúra« lesz, ami tovább gyengítheti a posztmateriális mozgalmak pozícióját.

A Fidesz hatalomkoncentrációja kapcsán újra és újra felmerül, hogy a helyi közösségek önszerveződésére van szükség, amivel növelni lehet a társadalom ellenállóképességét. A baloldalon azonban azért nem képes létrejönni egy ilyen civil háttér, mert a baloldali pártok hiteltelensége és a kormánykritikus civil társadalom pártpolitika-ellenes önmeghatározása megakadályozza. A Fidesz és a Jobbik is ugyanakkor jó példája annak, hogy létezik olyan hátország a társadalomban, amely lehet civil és autonóm akkor is, ha nem pártfüggetlen. A kongresszus tisztújítása azt mutatja, hogy a Fidesz továbbra is egy olyan hatalmi gépezetet kíván működtetni, amelyen belül több szinten lehetséges a támogatók, választók mozgósítása azok elköteleződésének mértéke szerint. Ebben a struktúrában ugyanakkor nem válik szét a politikai irányítás és a civil, társadalmi háttér.

A Fideszben nem érdemes tehát a politika – civil dichotómiában gondolkodni. Soha senki nem fogja arra kérni a jobboldal tüntetőit, hogy hagyják otthon pártjelvényeiket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2015. december 19. 17:50
Vehetem így is, de inkább úgy próbálja,mint a balosok szuverén egyének közössége. De ez egy mélyen csalóka felfogás, Ők maguk is szégyenlik és civileké bújnak. Minden esetére azt leírta a költő, hogy a Fidesz egy korszerű nyugatos szervezésű, profi párt. Társadalmi szervezéssel. Ez igen, beépül a társadalomba és egymással kommunikál. Értik egymást.
stüszivadász
2015. december 19. 14:51
Ha ilyen jól értesült,akkor megtenné,hogy azt is közölné: mekkora földterületet "vásárolt"Leisztinger Tamás(köztudott,hogy ballibes) és ágyasa,aki a maszop díszpintye?
balbako_
2015. december 19. 12:28
Az fel sem merül a szerzőben, hogy csak olyasmire lehet embereket mozgósítani aminek van értelme. Egyelőre ott tartanak, mint a bukott Chartánál a hazug "barna eső hullik"-nál. Erre már normális ember nem vevő.
dragonkill
2015. december 19. 06:37
ez az ember 1 idiota......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!