Teljes művésznévsort szeretnénk összeállítani

2015. december 20. 16:10

Érzésem szerint több tízezren kerülhetnek fel a magyar művészeknek erre a listájára. Már nekiláttunk, de legalább egy évig eltart majd a művészkataszter összeállítása.

2015. december 20. 16:10
Fekete György
Népszabadság

– Milyen érzés, hogy a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként olyan kultúrpolitikai hatalom összpontosul a kezében, ami az elmúlt 25 évben senkinek?

– Az akadémián kulturális stratégiáról beszélünk. Az akadémia és a jómagam mind lelkileg, mind szervezetileg túl vagyunk azon a ponton, hogy a különböző politikai kérdésekkel foglalkozzunk. Fogalmunk sincs arról, hogy a Vigadóban vagy a Műcsarnokban bemutatkozó művészeink mely pártokkal szimpatizálnak. Sőt, az 1945 utáni magyar művészeti élet teljes feltérképezése során sem vizsgálunk politikai szempontokat.

– Mi készül? Művészkataszter?

– Olyasmi. Teljes művésznévsort szeretnénk összeállítani. Érzésem szerint több tízezren kerülhetnek fel a magyar művészeknek erre a listájára. Már nekiláttunk, de legalább egy évig eltart majd a művészkataszter összeállítása.

– De minek egy ilyen lista?

- Hogy legyen egy olyan »térképünk«, amelyből kiderül, kikből áll és merre vándorol a magyar kultúra.

– Erre való egy művészeti lexikon.

– Csakhogy abban értékítéletek-vélemények is szerepelnek, ebben a munkában viszont a teljesség igénye a meghatározó.

– Még mindig nem világos, mire lehet jó egy ilyen adatbázis?

– A kortárs magyar művészet, amelybe a még élők és mestereik tartoznak bele, alapvetően vertikálisan épül fel, az azonos művészeti ágban tevékenykedők még csak-csak ismerik egymást, de vízszintesen túl sok a homályos pont. Nincs kész a leltár. Ha úgy tetszik, sok darabka hiányzik a puzzle-ből. Terveink szerint a jövőben tucatszámra fogunk kiírni olyan pályázatokat, amelyek a hiányzó puzzle-darabkákat a helyükre tehetik. Ezzel megnyílik a lehetőség a magyar kultúra, ezen belül a hazai művészet átfogó történetének megírására. Ez utóbbi nem az én életemben fog megtörténni, másfél-két évtizedes munkáról van szó.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akvínói akvavit
2015. december 21. 19:26
Rohadj meg, vén ex-komcsi!
kurbitalis
2015. december 21. 18:33
Helyes! Magyarul: vége, hogy egy szűk szubkultúra önjelölt képviselői mondják meg, hogy ki a művész, ki milyen művész, ki érdemes támogatásra, kinek állítsák ki a műveit, ki érdemes klf. művészeti kitüntetésekre. :-D Vége az elhallgatásnak. Vége annak, hogy a világnézet határozza meg, hogy művész-e valaki, vagy sem.
berzsian56
2015. december 21. 12:26
Ezt valóban nem kellene. Mindenkinek vannak a fejében ilyen listák, amit most a központi hatalom megerősít. Az biztos, hogy ez nem viszi előre a művészet ügyét. Nehogy már az alkalmazkodás, politikai döntés kérdése legyen ,ki hova tagozódik be,és a barncsok azt nézzék, ki hová tartozik. Fekete úracsnak rég vissza kelett volna vonúlni.
Tintamin
2015. december 21. 10:53
MUVESZLISTA??????? Bazmeg, ez a kommunizmus! Visszahozta a fidesz, hurra!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!