Maguknak árusítják ki az országunk földjét

2015. november 06. 12:27

Hiába bújik a kormányzati kommunikáció a gazdák mögé, egy vidéki kisebb gazdának esélye sincs a liciteken a tőkeerővel szemben úgy, hogy egy hónapja tudta meg, hogy lehet tízmilliókért licitálni.

2015. november 06. 12:27
Vágó Gábor
Kettős Mérce

A régi és az új oligarchák játszmájában is fordulatos küzdelem zajlik termőföldfronton. Orbán jó barátjának, a felcsúti polgármesternek a bérelt földjei kalapács alá kerülnek minimum 1,6 milliárd forintért. Akárcsak a Simicska-Nyerges csoport dunántúli földjei, amelyeket elsőként hirdettek meg. A NER-rel szembe fordult oligarchának milliárdokat kell virítania, ha meg akarja tartani a pozícióit az agrárpiacon, az egyre terebélyesebb média portfólió mellett. A magyar agrárium legerősebb cápája, Csányi Sándor által bérelt állami földeket viszont nem viszi árverésre az NFA. A világ elitjébe tartozó bankár a KITE idei megvásárlásával megkerülhetetlen tényező lett  az agrárpiacon is a Bonafarm csoporttal. Bérelt földjei állami kézben tartásával nem akarja tovább növelni az OTP vezér erejét Orbán.

Hiába bújik a kormányzati kommunikáció a gazdák mögé, egy vidéki kisebb gazdának esélye sincs a liciteken a tőkeerővel szemben úgy, hogy egy hónapja tudta meg, hogy lehet tízmilliókért licitálni. A földvagyon koncentrációjának a felgyorsulásával a vidék lecsúszása is egyre nagyobb mértékben valósul meg. Az állami földvagyon nélkül egyre távolabb kerül az élelmiszer-önrendelkezés célja. Az állami föld lehetne az alapja annak, hogy értelmesebb közmunka program alakul ki vidéken, és nem kell nyomorogni. A fiatal gazdálkodni vágyók állami földbérlet nélkül nehezen tudnánk belépni akár a helyi piacra is. Ha a helyi narancsos döbrögikkel jó kapcsolatot ápoló nagygazdáké lesz a földek túlnyomó része, akkor állandósul az egzisztenciális függés a falvakban. A politikai befolyás megtartásához elég, ha a módosabb hangadók nem elégedetlenkednek, mert részesültek az állami földekből. A többiek meg vidéken majd mehetnek dolgozni zsellérként napszámba az újdonsült földesúrhoz, vagy marad a közmunka kilátástalansága. Így kerül szembe pár ezer tőkeerős ember érdeke, az ország érdekével.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2015. november 07. 07:34
"Az állami földek eladása hazaárulás." Orbán Viktor "Az oroszokkal való paktálás hazaárulás." Orbán Viktor "A Déli Áramlat megépítésének támogatása hazaárulás." Orbán Viktor "A Paks 2 ötlete hazaárulás" Orbán Viktor A Manyup pénzek egyéni nyugdíjszámlákra kerülnek." Orbán Viktor "Csuhások térdre, imához!" Orbán Viktor "Nem lépünk koalícióra a kisgazdákkal." Orbán Viktor "Ne azt figyeljék amit mondok, hanem azt, amit csinálok!" Orbán Viktor "Lajos jelentenem kell rólad." Orbán Viktor Pár bölcsesség a haza zsenijétől, a sok ezer közül. "Miért nem szakadt a fejed az indiai anyádba, amikor leellett téged Viktorka?" Én.
h.kovacs
2015. november 07. 07:19
a földdel az a baj fideszeskéim, hogy vissza lehet majd venni, ha lesz egy igazi nemzeti kormány
Peter8811
2015. november 06. 20:32
Te vágó nagy faterodéknak nem volt ilyen problémája, simán elvették a földeket. Először az 1000 holdakat aztán az 500 holdakat aztán a 100 holdakat majd az 50, 40, 30, 20, 10, holdakat 1973-ban sorra került ami 7 holdunk is.
Senye Péter
2015. november 06. 18:22
Attól függ, hányan vásárolják fel azt a (ha jól emlékszem) 380 ezer hektárt. Ha tízen-húszan, az tényleg új feudalizmus. Ha néhány ezren, az szavazóbázisban nem sokat nyom a latba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!