Helyes, hogy kilőtték a szökött farkast

2015. november 03. 15:43

Senki sem gondolhatja komolyan, hogy azt a szegény állatot puszta kényből lőtte le egy biológus és környezetvédelmi mérnöki diplomákkal rendelkező elkötelezett állat- és környezetvédő, aki az egész életét tette fel a hivatására.

2015. november 03. 15:43
Szatyor Győző
Facebook

„Kedves Emberek!

Természetesen a személyes érintettség miatt feszült figyelemmel és érdeklődéssel követem nyomon az állatkerti farkas történetét, mely időközben számomra érthetetlen és megdöbbentő fordulatot vett. Elképedve olvasom a különböző híradásokhoz fűzött kommentekben, illetve magukat újságírónak nevező egyének véleménycikkeiben, hogy vállalhatatlan stílusban a bátyám eltávolítását követelik. Megdöbbent és elszomorít az a viselkedés és színvonal, melynek eredményeképpen a magukat állatvédőnek tituláló emberek otthon ülve a fotelből, félinformációk és félrevezető képek és írások alapján szakértőt játszva, véres szájjal követelik az igazgató lemondását, egyesek odáig eljutva, hogy annak édesanyját (az én, a mi édesanyánkat) szidva egyenesen annak halálát kívánják. Számomra ez elképesztő és elfogadhatatlan. Véleményem szerint abban a szerencsétlen farkasba több jóérzés szorult, mint ezekbe az emberekbe.

A kialakult helyzet és a bátyámat, a családomat ért nemtelen támadások miatt szeretnék néhány dolgot tisztázni és pár gondolatot megosztani.

Sokat gondolkodtam, hogy miképpen vehetett ilyen fordulatot ez az eset és úgy gondolom, hogy ennek legnagyobb okozója az internetre a korábbi évek során a bátyámmal kapcsolatban felkerült kép és cikkanyag. A szakmai munkásságát és az állatkert fejlődését méltató és bemutató cikkek és képek között sajnos felkerült 3 olyan kép is, mely a legnagyobb félreértést okozta a mostani helyzet kapcsán. 

Az egyik, amelyen bátyám látható, amint egy kék terepjáróval egy elhullott bivalytetemet vontat. Természetesen a képre nincs ráírva, hogy az az állat egy fertőzés során pusztult el és hogy bátyám pusztán költségtakarékosság miatt, hogy ne kelljen sok pénzért (az állatkert pénzéért) vállalkozót megbízni az elhullott tetem karámból való kiemelésére, vállalta, hogy a saját autójával (a saját költségén) kihúzza az állatot.

A másik két kép egy portrécikkben jelent meg, melyen egy tigris és egy zebra bőrével van lefotózva. Sokan jutottak arra a téves következtetésre, hogy bátyám egzotikus trófeagyűjtő vadász, aki sok pénzért jár külföldre ilyen állatokra vadászni és ezeket a trófeákat a saját lakásában gyűjti és büszkén mutogatja. Ezzel szemben az igazság az, hogy a fotók a Pécsi Akvárium-Terrárium irodájában készültek, az állatbőrök az állatkert tulajdona és az ott korábban elpusztult állatok bőre van kikészítve még azokból az időkből, mikor még nem is a bátyám volt az igazgató.

A fenti képek alapján tévesen alakulhatott ki egy olyan kép bátyámról, miszerint ő egy véreskezű állatkert igazgató, aki tuti, hogy csak kedvtelésből gyilkolta meg (sic!) szegény farkast. A fenti példákból is jól látszik, hogy az elmúlt napokban félrevezető képek, félinformációk alapján véleményt formáló emberek mennyire hagyták magukat megvezetni és befolyásolni. Legyen ez példa mindannyiunk számára.

A fent leírtak azonban önmagukban még nem tisztázzák szegény farkas halálának miértjét. Bátyám a kiadott közleményében részletesen leírja a történteket, így ahhoz további dolgokat nincs tisztem hozzáfűzni. Viszont senki sem gondolhatja komolyan, hogy azt a szegény állatot puszta kényből lőtte le egy biológus és környezetvédelmi mérnöki diplomákkal rendelkező elkötelezett állat- és környezetvédő, aki az egész életét tette fel a hivatására. Ott és akkor felelős vezetőként, az emberi élet - Pécs városának polgárai, a ti életetek - védelmének érdekében kellett meghoznia egy hihetetlenül nehéz döntést és határozottan állítom, hogy helyesen döntött. Ismerve őt, abban is biztos vagyok, hogy ha bármi csekély lehetőség lett volna az állat élve történő befogására, akkor amellett dönt. Mindenkiben él a mostanság is sokat emlegetett, 20 évvel ezelőtti farkastámadás esete. Az ott történtekre is tekintettel szintén úgy gondolom, hogy helyes döntés született. Határozottan kiállok azon elv mellett, miszerint az emberi élet védelme előbbre való. Lehetőségét sem volt szabad megadni annak, hogy újabb tragédia történjen.

Sokáig úgy gondoltam, hogy a józan ész felülkerekedik az ostobaságon, ám az elmúlt napok alatt bátyámat és családomat ért nemtelen támadások miatt szükségét éreztem, hogy a fenti sorokat megosszam veletek. Külön köszönetemet szeretném kifejezni László Körtvélyesii -nek, aki a város értelmiségi köreiből elsőként emelt szót nyilvánosan az emberi ostobaság ellen és bátyám mellett. Kérek minden jóérzésű embert, hogy a jövőben körültekintően, a tények ismeretében és lelkiismerete szerint nyilvánítson véleményt és álljon ki az igazság mellett, mikor azt az emberi ostobaság próbálja önkényesen elhomályosítani.

»Az ember embernek farkasa!«

Köszönöm!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2015. november 03. 22:57
Nem kértek segítséget mert egyedül kezdték elintézni a dolgot - állítják. Ez érdekes. Elintézte egyedül.
ormányos csillós
2015. november 03. 21:25
Na megint beindult az állatvédő maffia négymancs meg a többiek ajvékolása és önjelölt vésztörvényszéke. A farkast sajnálom, de az emberi élet védelme előrébb való. Nem tudom akkor mit szóltak volna ha egy, unokáival ott sétáló nagymamát tépett volna szét megint, mint anno egy másik példány. Egyáltalán ez kérdés? ilyenen ma vitatkozni kell? Álcivil belső-nagykörúti jogvédők menjetek inkább dolgozni.
még fokozza
2015. november 03. 20:56
Fegyverrel lelőni egy védtelen állatot ahhoz volt bátorsága de a hibáiért vállalni a felelősséget már nincs. Betegesen ragaszkodik a hatalomhoz, a pénzhez a jellemtelen, gerinctelen szar.
ottapont
2015. november 03. 20:39
A születése óta fogságban tartott farkassal az a gond, hogy nem jó vadász, ezért veszélyes elszabadulva, mivel könnyű prédát kénytelen keresni (háziállatokat, esetleg gyerekre is támadhat).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!