A doppingszerek alkalmazását legalizálni kell

2015. november 12. 16:52

Nemcsak az egyenlő esélyek és az átláthatóság elvének teljesülése, de a versenyek komolyságának megőrzése is kizárólag átfogó doppingliberalizálás révén biztosítható.

2015. november 12. 16:52
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Magyar Nemzet

„A Krím megszállása után kilenc hónappal egy német televízió leleplező dokumentumfilmmel hozta a világ tudomására, hogy az orosz atléták nem pusztán doppingolnak, de állami biztatással, segítséggel és védelemmel a hátuk mögött teszik. A filmet a nagy hatalmú nemzetközi doppingellenes ügynökség, a WADA munkatársai is látták, akiknek a nyomozása hamarosan kiderítette, hogy az oroszok valóban keményen doppingolnak, nagyüzemi körülmények közt hamisítják a mintákat, sőt ha kell, vesztegetnek is – alighanem a Nemzetközi Atlétikai Szövetség előző elnökét is megkenték. Ami pedig a legérdekesebb, hogy mindez kifejezetten az orosz sportminiszter koordinálásával zajlik. Még az is felmerült, hogy a következő évre – a kollektív bűnösség jegyében – az összes orosz atlétát eltiltják a nemzetközi versenyektől. A FIFA is vizsgálódik, hisz a botrányban érintett miniszter az Orosz Labdarúgó-szövetségnek és a 2018-as világbajnokság szervezőbizottságának is az elnöke, továbbá a FIFA, valamint az UEFA végrehajtó bizottságának egyaránt a tagja. Aligha véletlen, hogy már a Putyinnal remekül együttműködő, atomi szinten korrupt FIFA-elnök, Sepp Blatter is lemondott számos korrupciós botrány és letartóztatás hatására.

Nem hiszem, hogy a modern élsportban dopping nélkül komoly eredmény elérhető. Annak a rendszernek, ahol ennyi pénz és dicsőség forog kockán, a teljesítményfokozó szerek természetszerű részei. A nagy gyógyszergyártó részvénytársaságok évről évre fejlesztik ki az egyre hatásosabb anyagokat, a kimutatásukra alkalmas teszteket pedig csak akkor teszik elérhetővé a WADA számára, amikor a legtöbbet fizető szövetségeket már újabb készítményekkel segítik. Lebukni ennek megfelelően a Pekingben győztes szerekkel Londonban, a Londonban győztes szerekkel Rióban lehet – leginkább a fapados keleti és déli országok sportolóinak. Az a tény, hogy Oroszország a csalásnak ilyen elképesztően jól szervezett rendszerét építette ki, három következtetést is megenged. Egyrészt: a WADA vagy teljesen alkalmatlan, vagy teljesen korrupt szervezet. Ha valóban nem vették észre, hogy az oroszok évek óta gátlástalanul hackelik a felügyeletük alá tartozó rendszert, akkor a munkájuknak nincs semmi értelme. Annyira érdemes rájuk bízni a doppingkontrollt, mint Tóbiás Józsefre a hazai baloldal újjászervezését. Másrészt: ha a WADA munkatársai egy idegen és elvileg ellenséges ország területén pár hónap alatt egy ekkora összeesküvést tártak fel, úgy ők a bűnüldözés elitje, akiknek a jövőben nem teljesítménynövelő szereket vásárló szövetségekre, hanem nemzetközi kábítószer-kereskedő kartellekre kell vadászni. Harmadrészt pedig: az oroszok hiába hatalmas sportnemzet, hiába vannak annyian, mint az oroszok, és hiába van tele a vérük a világ legjobb doppingszereivel, mégsem tudtak minden versenyszámban győzni, vagy akár csak dobogóra állni. Tényleg annyival jobbak a jamaicai futók, a német gerelyhajítók meg az amerikai távolugrók, hogy doppingelőnyt adhatnak az oroszoknak? Vagy más országokban is szervezetten, állami és sportági részvétellel zajlik a doppingoltatás? Lehet, hogy ez eddig elkerülte a német tévések meg a WADA figyelmét?

A doppingszerek alkalmazását legalizálni kell. Minden versenyzőnek engedni, hogy a lehető legkorszerűbb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb készítményekhez hozzáférjen – szigorú orvosi felügyelet mellett. Ez nyilván nem tesz majd jót az élsportolók egészségének, viszont sokkal kevésbé lesz ártalmas, mint ami jelenleg zajlik. Továbbá legyen elég a képmutatásból: ideje végre tudomásul venni, hogy a versenysport nem az egészségről szól. Ha az a cél, hogy ne legyen annyi félrokkant veterán élsportoló, akkor a sportágak és az érmek számát kell csökkenteni. Mert lesznek még nemzetközi konfliktusok, hogy a nyomukban újabb bálványok dőljenek le, vagy elmaradnak, s a csalások tömege is rejtve marad, mert a világrend ebben lesz érdekelt. Nemcsak az egyenlő esélyek és az átláthatóság elvének teljesülése, de a versenyek komolyságának megőrzése is kizárólag átfogó doppingliberalizálás révén biztosítható.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2015. november 13. 09:33
Jó, de akkor nevezzük át az összes sportot bogyóversenyre.
Akitlosz
2015. november 13. 01:11
Szerintem haszontalan az élsport. Kizárt, hogy egészséges lenne. Értelmet hatalmas pénzekből 4 évente 2 hétig használt "olimpiai falukat" építeni
memocrat
2015. november 13. 00:46
Nem kell, ha a sport a lényeg. A győzelem, üzlet, reklám, kvóták kerültek előtérbe. Minden, ami hamis. Az egyik gyerekem sportol 6 éves kora óta. Sosem zavart, ha nem nyert. Az érdekelt, hogy szeresse. Nem doppingolt soha. Igaz, lovagol viharban, sárban, esőben, hóban. Ma is a sport az élete középpontja. Én jobban örülök ennek, mintha doppinggal bajnok lenne. Ne legalizáljuk azt, ami egyértelműen becstelen, akkor sem, ha ez normálisnak tűnik. Nem az. Vannak alapértékek, amelyek nem relativizálható kategóriák.
Zokni
2015. november 12. 22:28
Értem. Tehát ezután majd a vegyi laborok is mérkőznek egymással. A versenyeken nem csak a legjobb góllövőnek, a legértékesebb játékosoknak adnak díjat, hanem az ajzószerre legjobban reagáló szervezetű játékos is különdíjra számíthat. Az már nem sport, az már nem sportszerű játék, az valami más lenne. Érdektelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!