A viszontagságos 2014-es év után szerettünk volna valami különlegesebbet 2015-ben, így a borokat kóstolva azt hiszem sikerült. Azért kezdjük az elején.
Volt egy kis telünk és hideg, illetve téli csapadék, ami nem elhanyagolható a szőlő szempontjából. A tavasz nem tartogatott különösebb meglepetéseket Badacsonyban, viszont gyönyörű nyarunk volt. Ezen a vidéken ez nagyon megosztó, a kánikula a turizmus szempontjából nagyon kedvező hatással volt a régióra, az ültetvényekre azonban kevésbé.
3 hektárnyi új telepítésünk szenvedett a csapadék hiányától. A fiatal tőkék gyökérzet hiányában nehezen viselik az extrém időjárási viszonyokat és hamarabb sokkot kapnak, mint a már kifejlett, erősebb társaik.
Összességében nagyon szép állapotban voltak a szőlők az év egész időszakában, kevesebb volt a zöldmunka igény és a növényvédelem is enyhébb volt, mint egy átlagos évben. Két héttel korábban jártak az ültetvények, mint egy átlagos évben. A nagy meleg hatására - ez ilyenkor már ellentétest hatást válthat ki - augusztusra lelassult az érés folyamata. Számunkra a szüreti időpontot ettől kezdve inkább a savtartalom határozta meg.
A korai fajtákkal kezdtük augusztus végén, Ottonel Muskotály, Zenit, Szürkebarát, rosé majd a könnyebb Olaszrizlingek. Már a szőlőben érezhető volt az a zamatgazdagság, amit a 2015-ös év tud. A komolyabb tételekben még egyértelműben jelent meg az évjárat gazdagsága. Nagyon testes, jó illatú és ízű mustokat préseltünk. Sokkal koncentráltabb és pergősebb szüreten vagyunk túl, mint valaha. Az alapanyagok pedig nagyon ígéretesek a pincében.
A szőlőtermesztés oldaláról tehát egy jól tervezhető évünk volt, borászati oldalról pedig az optimális szüreti időponttal igyekeztünk a megfelelő harmóniát belecsempészni a borokba.
Összességében azt gondolom, hogy kár lenne kihagyni ezt a badacsonyi szüretet!
Laposa Zsófi