A köztársaság nem betiltja, hanem integrálja a vallásokat

2015. november 15. 18:28

Nem az a feladatunk, hogy bűnbakokat találjunk, vallásháborút vizionáljunk, hamis dilemmákat vessünk fel, építsünk rá politikát, és azt hazudjuk, hogy az integráció nem lehetséges.

2015. november 15. 18:28
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Balról a 4K! elnöke, jobbról meg a Mandiner szerzője, Szilvay Gergely beszél az integráció bukásáról. Istvánffy a ránk kényszerített muszlim teokráciát állítja szembe a szekuláris állam elfogadásával, míg Szilvay arról beszél, hogy az integráció megbukott a terroristák miatt. (...)

A felvilágosodás utáni Európa jogait tiszteletben tartó polgárként én is amondó vagyok, elfogadhatatlan a gyerekek kényszerházassága, elfogadhatatlan a nők tárgyiasítása és tulajdonként való kezelése, elfogadhatatlan a terror, és elfogadhatatlan a vallás törvényeken felülemelkedő megélése. És elfogadhatatlan az is, hogy valakiket olyan cselekményekkel azonosítsunk, amiket nem követtek el. De elfogadhatatlan a melegek megverése, a nők elleni erőszak nem muszlim, hanem európai fajtái, elfogadhatatlan a kisebbségek megtámadása és megbélyegzése, az önbíráskodás minden fajtája. Ez is az európai jogállami kép része.

A titkosszolgálatoknak, a bűnüldözői szerveknek, az igazságszolgáltatásnak tennie kell a dolgát, és le kell csapnia azokra, akik vétenek a törvény ellen. Meg kell védeni a közösségeinket, a köztársaságainkat. De nem az a feladatunk, hogy bűnbakokat találjunk, vallásháborút vizionáljunk, hamis dilemmákat vessünk fel, építsünk rá politikát, és miközben 40 millió muszlim él nap mint nap Európában, azt hazudjuk, hogy az integráció nem lehetséges, mert van 8, vagy 1100, vagy akár 10 ezer, ne adj isten 100 ezer muszlim Európában, akiknél nem volt sikeres. Miközben meg se próbáljuk az integráció sikeres példáit használni.

A kérdés viszont az, hogy akarjuk elérni, hogy az európai muszlimok és a további Európába érkező muszlimok ne a szélsőséges nézetek irányában induljanak el. Erre pedig nincs nagyon más válasz, mint az, ha éreztetjük velük, hogy egy közösségbe tartozunk. Ekkor tudják csak elfogadni ennek a közösségnek is a szabályait, és azoknak szellemében megélni hitüket. Ebből a célból véget kell vetnünk a gettóknak, a rasszista elnyomó állami technikáknak, és olyan életet kell teremtenünk, amelyben minden európai, azaz a muszlimok számára is van lehetőség egy boldog jövőre. Tehát integrálnunk kell – nem csak az európai muszlimokat, hanem önmagunkat is, hiszen a Köztársaság csak akkor tartható fenn, törvényei és értékei csak akkor tarthatók tiszteletben, ha azok mindannyiunkra érvényesek, és mindannyian érezzük, érdekeltek vagyunk benne, mert jólétünk, biztonságunk és boldogságunk záloga.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2015. november 16. 10:39
Aha. A romai birodalom is sikeresen integralta a gotokat, a vandalokat vagy a hunokat, igaz? Nem kell semmit es senkit integralni. Mindenki orizze meg a sajat hagyomanyait es kulturajat, egyuttmukodesre kell torekedni nem pedig osszeolvasztasra. Epp a sokszinuseg tunik el amikor a liberalis multikulti neveben eroszakkal akarnak osszekeverni kulturakat, etnikumokat, rasszokat. A vegeredmeny vagy identitasukat vesztett konzumidiotak millioi lesznek vagy pedig szinesboru meszticek muszlim kalifatusa ahol ugye az emberjogi, feminista maszlagnak es a genderlobbinak csunyan partot fog erni a hajoja...Bizonyos rasszokat, kulturakat es vallasokat az ember inkabb a Nat Geo-n nezegessen mint a sajat kertjeben.
Berecskereki
2015. november 16. 10:06
A szerző minden egyes írásában összekeveri, összemossa az egyes fogalmakat. Most is ezt teszi. A köztársaság államforma. A demokrácia politikai rendszer, amely a kormányzásban érzékelhető. Globalizáció egy olyan eszköz lenne, amely nem uniformizál, hanem együttműködésen alapszik. Az integráció fogalma eszmeileg és gyakorlatilag többféle formában történhet. E négy egymással kapcsolatban van, egymáshoz kapcsolódhat, de egymás ellen is hathat. Jelen témája a migráció, amelyhez szorosan kapcsolható az integráció. Milyen lehet az integráció? Lehet ; olyan, amely minden irányzatot magába foglal, melynél a társadalmi integráció egyenlő jogokat és lehetőségeket jelent minden emberi lény számára. Lehet; olyan, amely egyfajta növekvő szolidaritást és kölcsönös identifikációt jelent. Lehet; olyan, amely uniformizáltságot kényszerítő. Ne felejtsük el, hogy ez kétszereplős. Az egyik szereplő, aki integrálni akar és a másik, akit integrálni karunk. Amennyiben e kettő között nincs összhang, vagy megbomlik, akkor összeütközéshez vezet. Jelen időben a balliberális ideológia az elsőt mantrázza, de a gyakorlatban harmadikat akarja megvalósítani, amely a globalizáció felfogásában is megjelenik. Erről szól a Gyurcsányi idézet is: "Le kell verni a jobboldalt. Az én feladatom az, hogy ennek a politikai versengésnek irányt adjak, feladatokat szabjak, és azokat számon is kérjem, s ezt meg is teszem hezitálás nélkül."
Onurisz
2015. november 16. 09:52
Barátom, a helyedben én most befognám a számat és egy időre sunnyognék. Az a baj, hogy potenciálisan minden muszlim gyanús lett, mert nincsenek olyan kritériumok, amelyekre azt lehetne mondani, hogy aki ilyen, abból biztosan nem lehet gyilkos. Két dolgon változtatni kell: 1. Ezeket az iszlámvilágforradalmárokat ott Szíriában és Irakban, s ahol éppen vannak, meg kell ölni. Mindegyikért, akit életben hagyunk, vérrel, ártatlan vérrel, a gyerekeink vérével fogunk fizetni. 2. Azt a muszlimot, aki ezentúl itt Európában bárhol, bármikor uszít, fenyegetőzik, saríját követel, uszítókat hallgat vagy egyetért a gyilkosokkal, azonnal és feltétel nélkül ki kell toloncolni Iszlámiába. Ezt követeli az önvédelmünk. A többiek maradhatnak. Integráció nem lehetséges amíg ki nem lépnek a vallásukból, de együttélés igen, ezzel a két feltétellel. Arról nyilatkozz barátom, hogy ezzel egyetértesz-e! Ha igen, akkor én is egyetértek azzal, amit írtál. Ha nem értesz egyet, akkor miért nem?!
Mohamed Vlagyimirovics Bronstejn
2015. november 16. 08:07
Mibe integrálja a vallásokat? Az ateizmusba? :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!