NR: Néhány évvel ezelőtt, a Terra Hungarica mesterkurzusán előadásodban azt mondtad, hogy a szőlő fő gyökerei elsősorban a vizet veszik fel a mélyből, míg a felszínhez közeli gyökerek veszik fel a tápanyagot és az ásványokat a velük szimbiózisban élő mikroorganizmusok segítségével. Továbbra is hiszel ebben, és ezt tapasztalod a saját ültetvényeiden is?
FW: Abszolút. Ez olyan egyértelmű, mint, hogy az alma a földre esik a fájáról. Örület, hogy a borvilágban még mindig mennyien beszélnek a mélyre hatoló györekek jelentőségéről. A györekek felületének összesége, nagysága sokkal fontosabb, mint a mélységük. Én arra törekszem, hogy minél több apró gyökér legyen sok-sok elágazással, és ez valójában a legfelső 30cm-ben valósítható meg, persze csak az élő talajokban.
NR: Meglátásod szerint mi pontosan a mineralitás és honnan ered? A talaj összetevőiből vagy a termőhelyre jellemző élesztőpopulációktól?