Illegális határátlépő voltam

2015. október 12. 16:16

Nagyhatalmi packázások nyomán támadt háborúk kárvallottjai menekülnek, s nyomukban jobb életre vágyók százezreinek népvándorlása indult meg Európa felé.

2015. október 12. 16:16
Sárközi Mátyás
Heti Válasz

»Orbán vasfüggönyt épített« – írja a kormányellenes sajtó. Az új drótkerítés nem vasfüggöny: azokat tartja kívül, akik beözönlenének a zöldhatáron. A vasfüggöny az aknamező, a figyelőtorony, a géppisztolyos őr volt, mely azt szolgálta, hogy senki se menekülhessen el az országból.

1956-ban azért szöktünk Ausztriába a néhány hétig őrizetlenül maradt zöldhatáron, mert az átkelőhelyeket magyar és szovjet fegyveresek zárták le. Grazban földre szórt szalmán szállást kaptunk a kiállítási csarnokban, sorba álltunk a meleg ételért. Az Egyesült Államok bevándorlási kvótákat állított fel, ezek hamar beteltek, de Nyugat-Európában még akadt hely. (…)

Most nem egy európai nemzet diktatúraellenes levert forradalmának menekültjeiről van szó. Nagyhatalmi packázások nyomán támadt háborúk kárvallottjai menekülnek, s nyomukban jobb életre vágyók százezreinek népvándorlása indult meg Európa felé. Migráció, baljós előjelekkel.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. október 12. 22:01
Részlet Heinz Weichardt, egy németországi zsidó mérnök visszaemlékezéseiből: „Az osztrák zsidókra nehezedő nyomás következtében Roosevelt amerikai elnök ötlete volt egy nemzetközi konferenciát tartani a Genfi-tó partján lévő Evian üdülő városban. Az értekezlet célja volt a résztvevő országokat meggyőzni arról, hogy könnyítsenek a szigorú bevándorlási kvótáikon, hogy a Németországban maradt 300,000 zsidó is emigrálhasson valahová. Ez 1938 júliusában volt, amikor az időjárás Eviánban gyönyörű és a küldöttek jól érezték magukat. Az eredmény ennek megfelelően alakult. A résztvevő harminchárom ország közül egyetlen egy sem, beleértve az USA-t, volt hajlandó a bevándorlási törvényein könnyíteni.”
Vezetéknév Utónév
2015. október 12. 21:43
helyesbítés: '56-os forradalom 2500 halott, 200.000 menekült szír polgárháború: 220.000 halott, 10 millió menekült
Vezetéknév Utónév
2015. október 12. 21:14
Tényleg nem lehet egy lapon emlegetni 1956-ot a szír helyzettel. A magyar forradalom a maga 2500 ezer halottjával és 200 ezer menkültjével aprócska lokális villongás volt az eddig minimum 220.000 áldozattal és 10 millió menekülttel járó szír polgárháborúhoz képest. Más lépték, más mozi. Lehet a Nyugatra mutogatni (mellesleg Moszkva is ezt tette '56-ban, azt állítva, hogy a magyarokat a 'mocskos imperialisták' lázították fel és látták el fegyverekkel), de az igazi okok sokkal mélyebbek: túlnépesedés, klímaváltozás, mélyszegénység, vallási és etnikai feszültségek, politikai elnyomás, üldöztetés. Ezekről kínosan hallgat a szerző.
balbako_
2015. október 12. 17:35
Ráadásul Ausztria szomszéd ország. Most itt Európában hol van háború? Tehát menekült sincs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!