2014 után 2015-ben sokkal több lehetőségünk volt egy jól átgondolt, tudatosabb szüretre. Idén a spontán erjedéses tételeink mellett a pinot noirnak is tudtunk egy kicsit több játékteret adni a pincén belül – ami egyébként szintén spontán :) – de még a szőlőválogatási rendszerünket is hatékonyabbra fejlesztettük (bár ilyen évjáratban nem volt rá nagy szükség, de hosszútávon hasznát fogjuk venni még).
Már az augusztus középét követő napokban beindult bőszen a mintázás és a szőlőink kóstolása, a pince előkészítése a gyümölcs fogadására, és a szüretet augusztus 31-én a chardonnay-pezsgőalappal meg is kezdtük. Sikerült sauvignon blancból három különböző időpontban is teljesen egészséges szőlőt szüretelnünk, aminek annyira örültünk, hogy esetenként még héjon is áztattuk egy kicsit a préselés előtt.
A szüret második felében kisebb tételekkel (zöldveltelini, olaszrizling) volt még egy kis fejvakarás, mivel az időjárás keresztülhúzta néha a számításainkat, de szerencsére nagyobb gondot ez sem jelentett, nem kellett fröccsöt szüretelnünk.
Szőlészeti szempontból számunkra ideális év volt arra, hogy a biodinamika iránti több éves elkötelezettségünket még jobban mélyítsük. Szerencsére nem kellett semmilyen nyomásra sem drasztikusan reagálnunk. Ez azt jelenti, hogy egy május eleji lemosó permetezést követően hatszor fújtam – főként narancsolaj, saját készítésű (csalán, zsurló, üröm, stb.) tea, és kén alapú – permetet a szőlőre.
Mindezek mellett a zöldmunka is normális ütemben haladt, míg a sorközökbe elvetett virágmagkeverék – ami több, mint 16-féle növényből áll össze – szépen nőtt és fejlődött augusztus közepéig. Összességében, már idáig is mozgalmas volt ez az év, a borok a pincében, de a java még hátra van!