Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Sokak Magyarországa?

2015. október 26. 07:23

A többségnek itt egyáltalán nincs igénye a demokratikus intézményrendszerre, egyáltalán nem hiányoznak a fékek és ellensúlyok, s pontosan ezt használja ki Orbán a maga autoriter, vagy féldiktatórikus rendszerével.

2015. október 26. 07:23
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„Gyurcsány Ferenc megint jelentkezett egy dolgozattal – most éppen röpiratként adta közre – Magyarország, a baloldal és az Orbán-kormány aktuális állapotáról. A volt miniszterelnök írásának a Sokak Magyarországa címet adta, amellyel, feltételezem, egyszerre két dolgot akart jelezni: amiről ő szól, az a többség Magyarországa lészen, vagy lehet, míg az Orbán uralta ország egy kisebbség terrénuma. (...)

A kérdésem, illetve a kétkedésem inkább a címben rejlő állítással van. Mert a mű mögött természetesen nincs kérdőjel, miközben éppen itt érhető tetten az ország legnagyobb gondja. Ott ugyanis, hogy a Gyurcsány által ígért, remélt demokratikus, azaz a sokak Magyarországa nem létezik. A többségnek itt egyáltalán nincs igénye a demokratikus intézményrendszerre, egyáltalán nem hiányoznak a fékek és ellensúlyok, s pontosan ezt használja ki Orbán a maga autoriter, vagy féldiktatórikus rendszerével. Ezért nehéz bármit is kínálni vele szemben; a sokak ma ezt az országot akarják. Ebben rejlik a jelenlegi miniszterelnök ereje. De igaza van a DK elnökének: ha lesz személy, gondolat, ötlet, terv a baloldalon arra, miként lehet feltámasztani az emberek demokráciába vetett hitét, nos akkor érkezik el a Fidesz világ végórája.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leech
2015. október 26. 14:13
"igaza van a DK elnökének: ha lesz személy, gondolat, ötlet, terv a baloldalon arra, miként lehet feltámasztani az emberek demokráciába vetett hitét, nos akkor érkezik el a Fidesz világ végórája.” Erre annyi az esélyetek , te fasszopó , mint most a like-ok állása 4 ; 62 . Azaz : 15,5 ; 1 Úgyhogy jobb , ha Izraelbe próbálsz szerencsét zsidó !
Akitlosz
2015. október 26. 12:59
A többségnek amúgy nem a demokratikus intézményrendszerre nincsen igénye, hanem a baloldalra nincsen. Az intézményrendszerben semmi igazán nagy változás nem történt 25 év alatt.
Akitlosz
2015. október 26. 12:46
Demokratikus intézményrendszer a népszavazás. Véletlenül sem az Alkotmánybíróság, ami felesleges intézmény egy demokratikus országban. De ez nem az, amit a "demokraták" "demokráciának" tartanak az valójában oligarchia. Csupán pár száz főé a hatalom, amiért szintén csak pár száz fős oligarchikus csoportok úgynevezett politikai pártok versengenek. A döntéseket nem a többség hozza, hanem csupán a pár száz fős parlament, de azokat is inkább csak a kormány akarata szerint. A demokratikus államban viszont a népszavazás a legfőbb döntéshozó intézmény. Azután a parlament törvényt alkot a népszavazás döntéseivel összhangban, akkor is ha nem ért velük egyet. Azután a kormány pedig végrehajtja és végrehajtatja a népszavazás döntéseivel összhangban született törvényeket. Akkor is, ha nem ért velük egyet. S véletlenül sem a kormányfő dirigál, dönt, ő csupán a végrehajtó hatalom feje egy valódi demokráciában és nem a döntéshozó hatalomé.
Mohamed Vlagyimirovics Bronstejn
2015. október 26. 11:55
"Gyurcsány Ferenc megint jelentkezett egy dolgozattal" Csak az a kurva szakdolgozat nem akar sehogyse előkerülni :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!