Cigányügy: most vagy soha! − Levél a kormányzathoz

2015. október 12. 13:20

Engedjék, hogy az Országos Roma Önkormányzatban felfalják egymást a tanulatlan képviselők. Bontsák fel a keretmegállapodást. Jelöljenek ki végre egy valódi hozzáértő embert a hazai cigányügy szakmai koordinálására.

2015. október 12. 13:20
Forgács István
Forgács István
Mandiner

Kedves Kormány!

Hihetetlenül értékes ajándékot, soha vissza nem térő lehetőséget kínál a Sors − azaz, cigányügyben egyszer és utoljára még van lehetőség egy bátrat, merészet és szükségeset lépni; kérem, fontolják meg és döntsenek úgy, ahogyan azt már nagyon régóta elkerülhetetlen lenne.

Ha ez most is elmarad, komoly nehézségeket hozhat már a következő télvíz is, miközben minden egyes ellenzéki párt politikai tőkét kovácsol az Önök gyávaságából, hezitálásából, mellénézéséből.

Ha viszont élnek a semmiből az ölükbe hullott lehetőséggel, akkor a rendszerváltás óta az első olyan kormány lehetnek, amely valóban szembe mer nézni a cigányügyhöz kapcsolódó és az ország jövőjét befolyásoló problémahalmazzal. Nem csak más pártok vitorlájából foghatják ki a szelet, de olyasmit tehetnek, amit egy felelős kormánynak tennie kell: megpróbálják megmenteni az országot attól a katasztrófától, amit a cigányügy meg nem oldása, elodázása, felületi kezelése eredményezhet akár néhány éven belül is. És ez nem radikalizmus, nem pusztító jóslatok hangzatos felvetése. Ez a realitás. És kevés ennél reálisabb dolog van ma Magyarországon. A cigányügy elsősorban gazdasági kérdés. Egyértelműen a magyar gazdaság teljesítményét, pénzügyi lehetőségeit, teljesítőképességét és ezáltal az ország működését meghatározó kérdésről beszélünk.

Felesleges bárkit is azzal untatni, hogy részletesen elemezzük most itt hosszan: a cigányok felzárkózását előmozdítani szándékozó folyamatokat miért és milyen botrányok kísérik immár az elmúlt hónapokban is. Korábban is volt ilyen, de most minden korábbinál nagyobb a vihar és a botrány. A tények (amik viszont megkerülhetetlenek, muszáj őket ismerni) egyszerűen csak a következők.

*

Az Országos Roma Önkormányzat a kabinet mindenkori hivatalos partnere abban, hogy a cigányok társadalmi felzárkózása eredményes legyen.

Az ORÖ-t a törvény betűi szerint maguk a cigányok szavazzák meg, elméletben nem lehet kérdéses a legitimitása.

Az Orbán-kormány egy fontos, részletes és szakmai alapú keretmegállapodást kötött a Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő vezette Országos Roma Önkormányzattal még 2011 májusában.

A keretmegállapodás szakmai alapú, az abban foglalt célok, elvárt eredmények jók, szükségesek és teljesülésük komoly siker lenne, illetve utat nyitna a valódi felzárkózás irányába.

A kormány az elmúlt időszakban uniós forrásokat is biztosít, hogy a keretmegállapodásban foglaltak teljesülhessenek.

Ugyanakkor az Országos Roma Önkormányzatban és az azt kiszolgálni, szakmai alapú döntések előkészítésére és megvalósítására létrehozott hivatalában többségében szinte csakis kontárok, hozzá nem értők, ellenérdekeltek kaptak tisztséget és feladatot. Nyelvtudás, végzettség, szakmai tapasztalatok hiánya érezhető.

Az elmúlt hetekben, hónapokban több százmillió forint elköltését találták szabálytalannak az arra hivatott szervek az Országos Roma Önkormányzatnál, miközben a fejlesztési forrásokból több milliárdnyit egész egyszerűen elvett a kormány a szervezettől és a Türr István Képző és Kutató Intézethez csoportosított át. Ez nem csak presztízsveszteség az ORÖ részéről, hanem annak beismerése, hogy rossz helyre adtak pénzt − a kormányzat részéről.

Ez utóbbi lépésre úgy reagált az ORÖ mostani elnöke, Hegedüs István, hogy megfenyegeti a kormányt, illetve mindenki azt várja a szervezeten belül, hogy majd a kabinet a hónuk alá nyúl és megmenti őket (talán pont a zsarolás hatására), ahogyan azt a korábbi kormányok is megtették már néhányszor.

Ha mindezt a szakmai és politikai hozzá nem értést végre a kormányzat is látja, felfogja, elismeri, akkor okkal hihetném azt, hogy erre reagálni is képes lesz.

Ha a miniszerelnök bizalma nem is rendült meg Farkas Flóriánban (bár ezt azért kétlem), a rendőrségé biztosan. Az a gond, hogy szóbeli elhatárolódás az egyik miniszter részéről még nem elég ahhoz, hogy a jelen helyzet megoldható legyen.

*

Éppen ezért, Kedves Kormányzat (és egyszersmind Kedves Kormányzópárt!), engedjék meg, hogy újfent felhívjam a figyelmet arra, mit kellene tenniük a következő hetekben.

Engedjék, hogy az Országos Roma Önkormányzatban felfalják egymást a sokszor tényleg tanulatlan, egymást egy kanál vízben megfojtani és 3 forintért elárulni képes cigány képviselők. Valami majd lesz, a mostani elnök, Hegedüs István talán vissza tudja szerezni a bizalmat, talán nem − ez az ORÖ belügye, majd jutnak valamire. Ha leváltják, lesz másik elnök, de nyilván őt is meg lehet puccsolni.

Bontsák fel a keretmegállapodást. Tényleg. Ne féljenek attól, hogy az ORÖ szembefordul a kormányzattal vagy a kormány ellen fordítja a hazai cigányságot − sokuk annak is örül ma már, ha megtarthatja a képviselői mandátumát a ciklus végéig, és nehezen lesznek arra rávehetők, hogy a kormány ellen forduljanak vagy ellene fordítsák a cigányokat, ez mind munkával, feladatokkal járna.

Jelöljenek ki végre egy valódi hozzáértő embert a hazai cigányügy szakmai koordinálására. Olyat, aki nem csak politikai, nem csak szakmai aktor, de egyben képes a többségi társadalom bizalmát is megszerezni, képes végre a többségi társadalom morális támogatását megteremteni a rendrakáshoz. És ez az utóbbi a legfontosabb. A többségi társadalom nagyon várja már, hogy jöjjön valaki, akire a cigányügy rábízható. Aki meggyőzi őket arról, hogy megmenthető még itt valami a jövőből. Nem a titulusa lesz a lényeg ennek a személynek, vagy hogy kap-e és mekkora apparátust a feladathoz. Az egyértelműsége és hozzáértése legyen megkérdőjelezhetetlen.

Majd pedig kössék újra a keretmegállapodást 2016 elején. Immár a 2020-ig felhasználható uniós forrásokkal tervezve, megelőlegezett jogszabályváltozások előkészítésével, valamint olyan egyértelmű vállalásokkal az ORÖ oldalán, amelyek a többségi társadalom számára jelenthetnek garanciát arra, hogy változhat a helyzet cigányok és nem cigányok együttélésében a jövőben.

A kormánypárt pedig, úgy vélem, most már tényleg eljuthatna oda, hogy elkezdi a saját cigány kádereinek a megtalálását és képzését. Nevetséges dolog, hogy Járóka Lívia korábbi EP-képviselő óta senki, megismétlem, senki nincsen, akire a cigány politikusai közül büszke lehetne egy ekkora méretű párt; ellenben 3 osztályt végzett, lila zakós uzsorások még mindig könnyedén elhihetik magukról azt, hogy politikusok. És a legszomorúbb a Fidesz szempontjából az: sokuk még büszkén hivatkozik is arra, hogy a kormánypárt munkáját segítik.

*

A mostani botrány, a mostani vihar akár el is hozhatja azt a változást, amit régóta várunk. Egyetlen szóba kerülne, és örömmel segítenénk végre, nem csak én, de nagyon sokan mások is ezt az igazi változást, akár pártideológiáktól függetlenül is.

Ha ez elmarad, és a kormány megint nem lép bátran, határozottan és újító módon, akkor minden marad a régiben. Illetve mégsem. Az ellenzék okkal fogja ezeket a heteket, hónapokat a cigányokkal kapcsolatos rossz kormányzati döntések példájaként felhozni majd a jövőben.

Sőt. Lehet, hogy őket sarkallja majd igazi szakmai háttér megteremtésére, alternatívák kidolgozására, gyakornoki programok elindítására, önálló cigány stratégia kidolgozására, tanult, felkészült és hiteles cigány szóvivő kijelölésére, helyi programok elindítására.

Nekik csak egy dolgot kell majd szem előtt tartaniuk − hogyan ne foglalkozzanak a cigányüggyel. És ha Önök nem váltanak, akkor ez folyamatosan inspirálja majd őket, hiszen Önök mutatnak arra rá indirekt módon is arra, hogy miként csinálhatnák ők másképpen. Jobban. Hitelesebben.

Én azt javaslom, csinálják Önök igazán jól!

Döntsenek, cselekedjenek és mentsék meg az országot! Nagyon sokan segítenék ezt a folyamatot, ha végre lehetőséget kapnának.

Csúnya telünk lesz. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2015. október 13. 11:22
Vajon a cigányok többsége szretne rendezett körülmények között élni, dolgozni, és ezért a célok eléréséért, tanulni, tisztelni azokat a romákat akik kitörtek, és változtattak a szegény, nyomoruságos társaik életvitelével szemben?
Magyarvagyok?
2015. október 13. 09:16
Na végre a FIDESZ-közeli roma értelmiségi kezd (sajnos csak kezd) rájönni, hogy nem is jó oldalon áll. Hogy a Magyar jobboldal kisebb gondja is nagyobb a roma felemelkedés támogatásánál. Még mindig több a nem roma magyar és az Ő szavazatuk kel a hatalomhoz. ( marakodjatok az üveggyöngyökön)
Vezetéknév Utónév
2015. október 13. 01:07
"Jelöljenek ki végre egy valódi hozzáértő embert a hazai cigányügy szakmai koordinálására." Jól értem, hogy Forgács István szeretne lenni az új Farkas Flórián / Hegedűs István?
katus
2015. október 12. 23:50
K.O. - Ander VS. Forgács "Ha a cigány-ügyet nem oldják meg, ennek az országnak nincs jövője. Közzététel: 2015. okt. 3. A ringben Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője és Forgács István romaügyi szakértő csap össze. https://www.youtube.com/watch?v=St9H_Ez7nb8
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!