Orbán uralkodásának évezredes alapelvei és a magyar radikálisok tévedése

2015. október 17. 11:45

Polgárosulás és nemzetté válás (a Reformkor programja) egyetlen közös, máig befejezetlen projekt. Ezért hallatlanul önsorsrontó a politikai kultúránk.

2015. október 17. 11:45
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Nemcsak a polgárosulás nem ment végbe Magyarországon, amely önálló erőre ébreszthette volna a társadalom nagyobb részét, hanem – szemben a hiedelmekkel – a politikai nemzetté válás sem. Így viszonylag egyszerű az etnikai és nyelvi értelemben létező, politikailag máig össze nem állt, (hamis) jelszavakban élő nemzetet az állam alá rendelni. Polgárosulás és nemzetté válás (a Reformkor programja) egyetlen közös, máig befejezetlen projekt. Ennek folyománya, hogy nincs késztetésünk a premodern politika meghaladására, ezért hat ránk természetesként a politikai realizmus és a modernség-ellenesség, ezért van keletje a vezérnek a vezetővel, és főleg a hatalommegosztás intézményrendszerével szemben, és ezért hallatlanul önsorsrontó a politikai kultúránk.

A magyar modernséget százötven éve nem sikerül vonzó vízióvá emelni, ami mélységes politikai kétbalkezességre utal. Hogy ezt baloldali erőktől várjuk, az meg a máig ható marxizmus fénytörése, amely nemcsak az osztályharcot, hanem az elmaradt modernizációt is hagyományosan polgárellenesen és a proletár sérelmi politika terminusaiban gondolja el, úgy is, mint egyenlősítés, antikapitalizmus és tulajdonellenesség, állami programok, szükséglet-morál, belvárosi humanizmus – ami maradt Sztálin és Bad Godesberg után. A progresszív »baloldalnak« ehelyett meg kell tanulnia visszakövetelnie a polgárságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2015. október 18. 19:45
Elmész te a q..va anyádba, te magyargyűlölő teves ...ó mocsadék! hogy füstölnél eol a francba a világ kürtőjén!
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. október 18. 10:39
Ráchelnek jó lesz!
Bolond Istók
2015. október 18. 09:38
Föl, föl, ti rabjai a földnek, Föl, föl, te orbán-fóbiás! A győzelem napjai jönnek, Rabságodnak vége már. A múltat végképp eltörölni, Rabszolga-had, indulj velünk! A Föld fog sarkából kidőlni, Semmik vagyunk, s minden leszünk! Ez a harc lesz a végső, Csak összefogni hát, És nemzetközivé lesz Holnapra a világ. :D
Wendriner
2015. október 17. 21:19
Legalább már nem naponta szemlézik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!