Mostantól nem érdemes szórakozni

2015. szeptember 15. 20:51

Jó lenne, ha a többi uniós tagország is követné a példánkat – itt most elsősorban Görögországra gondolok. Interjú.

2015. szeptember 15. 20:51
Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
24.hu

Miért választaná bárki is a hivatalos határátkelőhelyet, a hivatalos menedékkérelem beadását, ha egyszer tudni, semmi esélye a pozitív elbírálásra?

Miért ne választaná a törvényes utat? Hát ez a minimum, ha egyszer hozzánk igyekszik, nem? Semmi ok nincs arra, hogy illegálisan jöjjön Európába.

Magyarországon Szerbia biztonságos harmadik országnak minősül, érkezhet onnan akár háborús menekült is, itt nem jár neki menekültstátusz.

Sajnálatos, hogy az illegális forma intézményesedett, miközben adott a reális lehetőség törvényes úton szerezni menedékjogot. Nézze csak meg a statisztikákat, nyilvánosak!

Megnéztem: a 170 ezer belépőből 155 ezer nyújtott be menedékkérelmet. Menekültstátuszt kapott 88 fő, oltalmazottit 218 fő, befogadottit 4 fő. Fél százalékos találati arány. Vagyis: semmi sansz.

Semmi sansz, de csak addig, míg figyelembe nem vesszük, hogy az eljárások kilencvenkilenc százalékát nem lehet befejezni, mert ezek az emberek, mire lezárulna az ügyük, elhagyják az országot. A valóság az, hogy bár a magyar rendszer nagyon szigorú, az itt maradó folyamodók bő tíz százalékának még így is pozitívan bírálják el a kérelmét.

Milyen alapon? Hát Szerbia biztonságos harmadik ország, nem?

Nem ezen az alapon megy. Hanem az a lényeg, hogy az illető valóban megfelel-e a menekülti státusz kritériumainak. Megértjük, hogy ilyen sokan választották Európát úticélnak, de pontosan tudjuk, nagy részük életét, abban az értelemben, ahogy a nemzetközi konvenciók megfogalmazzák, nem fenyegeti veszély.

Pont ezért állítottam pár kérdéssel ezelőtt, hogy aki nem szír, bolond lenne hivatalos határátkelőhelyen kopogtatni be Magyarországra.

És innentől arról beszélünk, hogy ők minimum a szürkezónába, vagy inkább a gazdasági bevándorló kategóriába tartoznak. Amire a világon mindenütt rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak. Ennek megkerülése történik most, amikor mindenki politikai menedékjogot kér.

A kérdésem továbbra is az: miért választana bárki is hivatalos határátkelőt?

A mi törekvésünk az, hogy Európa egészében helyre álljon a rend. Aminek feltétele, hogy az unióba kizárólag törvényes úton lehessen érkezni. Mi megtesszük a magunkét: Magyarország jogkövető. Jó lenne, ha a többi uniós tagország is követné a példánkat – itt most elsősorban Görögországra gondolok. Azért bántottak minket annyit az elmúlt hetekben, mert betartjuk a valószínűleg már eleve elégtelen szabályokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. szeptember 16. 01:27
Legalább írásban van már nyoma a kulturált viselkedésnek a német sajtóban, bár szerintem holnapra törlik: "20:44 Uhr: Asylbewerber bei Massenschlägerei verletzt Neun Menschen sind bei einer Massenschlägerei in der Landeserstaufnahmestelle (Lea) für Flüchtlinge in Ellwangen verletzt worden. Wie die Polizei mitteilte, waren zunächst zwei Gruppen mit insgesamt rund 150 Menschen bei der Essensausgabe aneinandergeraten. Der Auslöser sei "banal" gewesen - einer der Flüchtlinge habe sich offenbar in der Warteschlange vorgedrängelt, sagte ein Polizeisprecher." Ezek valahogy nem bírják a sorbanállást, és időnként egymásnak esnek. Nem bírtak várni a sorukra ételosztáskor...
=nessuno=
2015. szeptember 15. 23:01
Követik, ők is áthordják buszokkal a szomszédba őket...
nimfak
2015. szeptember 15. 22:49
Veszhelyzet van!!! Osszefogasra van szukseg! Tegyuk felre az ideologiakat! Senkinek nem jut eszebe a NATO segitseget kerni, mintha tagorszagok lennenk? Utokepes europai elitre van szukseg. Orban egyedul nem kepes megvivni ezt a csatat, de vezetni tudna.
vakhangya6
2015. szeptember 15. 22:42
Törökországról mi a véleményed tetves Kovács?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!