„A ti fegyvereitek elől menekülünk”

2015. szeptember 30. 15:25

A nyomor most, úgy tűnik, felkerekedett. „Merkel, Merkel” – skandálja a kancellár nevét, akinek kormánya a fegyverek exportját engedélyezte, és az adóbevételeket inkasszálta.

2015. szeptember 30. 15:25
Boros János
Magyar Nemzet

Amikor a Németországba áramló tömegeket látjuk, nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy ezek az emberek a hazájukban dúló háború elől menekülnek. A háborúban pedig fegyvereket használnak, és e fegyverek jelentős részét Európában, főként Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Svédországban gyártották. De természetesen megtalálhatók az amerikai gyárak termékei is. Németül lőnek (Man schießt deutsch), írja a Die Zeit magazin; az emberek menekülnek a német fegyverek elől, állítja az újság egy másik cikke címében. Egy szíriai menekült a német újságíró arcába kiáltja: »A ti fegyvereitek elől is menekülünk!«

(…)

Mindezeket a fegyvereket természetesen nem ingyen adták: jelentős bevétele származott belőlük a nyugat-európai cégeknek és államoknak. Miközben ezek a fegyverek emberek, sőt, egész régiók pusztulásához is hozzájárulnak – még ha másutt talán éppen emberek biztonságát is szolgálják –, aközben európai iparvidékek további prosperitását garantálják. A pénz Nyugat-Európába, a szegénység, a pusztulás pedig a fegyvereket használó országokba vándorol.

A nyomor most, úgy tűnik, felkerekedett. »Merkel, Merkel« – skandálja a kancellár nevét, akinek kormánya a fegyverek exportját engedélyezte, és az adóbevételeket inkasszálta. Merkel? A híres szociológus, Wolf Lepenies a Die Weltben nemrégiben így foglalta össze ítéletét: a kancellár asszony politikai stílusában van valami álmosítóan »lesben álló«. (Magyar katonaviselt emberek talán inkább »sunnyogót« mondanának.) Aki lesben áll, annak nincsenek hosszú távú programjai, csak a rövid távú alkalmakat fürkészi. De elegendő-e ez világtörténelmi folyamatok megértéséhez és menedzseléséhez?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2015. október 01. 07:02
Nem illik a fegyverkereskedelmről beszélni. "A szennyest nem kell kirakni az ablakba" mondta megboldogult jó nagyanyám IS. A végén netán még az igazságra is rálelnénk... Az viszont közel nem olyan szórakoztató. A politika a hadiipar játékszere. Mindkét (3-4-5..) térfélen. Nincsenek jó szereplők, csak kisebbek, nagyobbak.
Vezetéknév Utónév
2015. szeptember 30. 21:01
Boros erősen C-kategóriás filozófus, munkássága nagyrészt mások - Kant, Rorty, Derrida - nézeteinek vulgarizálásából és posztok halmozásából áll. A fegyverekkel kapcsolatos felvetése is meglehetősen kiforratlan. Nem az a baj, hogy az iszlamisták európai fegyvert használnak, hanem, hogy van rá pénzük. Ez azonban nem Európa felelősségge, hanem az ISIS-t finanszírozó gazdag olajországoké (Szaúd-Arábia, Katar, Jemen, Kuwait). Ha komolyan vennénk Borost, akkor az EU-demokráciák ételt vagy ruhát sem állíthatnának elő etikusan, hiszen ezeket terrorizmusra is lehet használni. Komolytalan álmoralizálás.
Agricola
2015. szeptember 30. 16:09
Nem Merkelre kell kenni a sarat! Honnan van az Iszlám Államnak lőszere és jól fejlett technológiája? Fegyverembargó alatt állnak, de a lőszertáruk csak nem űrül ki. Ha az nem a pálmafán terem, akkor azoktól kapják, akik embargót hirdettek ellenük. "Cook szóvivő kedden azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok szünetet tart a szíriai fegyveres ellenzékiek kiképzésében. Washington ez év elején indította el a programot, amelynek keretében évente 5 ezer szíriai ellenzékit készítenek fel arra, hogy hatékonyan vegye fel a küzdelmet az Iszlám Állammal. Múlt héten azonban amerikai kiképzésű felkelők járműveket és lőszereket adtak át az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának tartott an-Nuszra Frontnak, hogy biztonságban áthaladhassanak a szervezet uralta területeken, ami az amerikai hadsereg szerint a kiképzési program irányelveinek megsértését jelenti." (ORIGO, MTI2015.09.30. )
yanoo
2015. szeptember 30. 15:57
Nem azt kiabálták, hogy " Merkel ". Hanem csak válaszoltak a kérdésre, hogy miért kell nektek 2000 eurós zsebpénz, ingyen autó, lakás. -" Mert kell!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!