A magyar-román futballmúlt számokban

2015. szeptember 04. 19:00

A magyar-román futball rendhagyó múltjáról a számok is sokat elárulnak. A két csapat az elmúlt évszázadban mindössze huszonnégyszer csapott össze. A román csapat évtizedeken át képtelen volt megverni a magyarokat, ezt követően azonban nehéz idők következtek csapatunk életében, 1981 óta nem sikerült legyőznünk a románokat.

2015. szeptember 04. 19:00
Ballai Attila
Magyar Idők

„A magyar-román futball közös múltja igencsak viharosnak mondható: a Magyar Idők összefoglalta az eddigi mérkőzések történetét. A közös múltról már a meccsek száma is sokat elárul. Az elmúlt évszázadban a magyarok huszonnégyszer csaptak össze a románokkal, míg az osztrákokkal százharminchatszor. 1958-as bukaresti találkozó után Románia és Magyarország barátságos mérkőzést csak 2004-ben, 46 év szünet után játszott egymással. A magyaroknak utoljára 1981-ben sikerült legyőznie Romániát.

Veretlen sorozat

A nevezetes 1958-as összecsapást százezer néző szurkolta végig. A felfokozott hangulatú meccsen több sérülés is történt, de a magyarok végül kiharcolták a 2-1-es győzelmet. Ezt követően csak 1972-ben az Eb előselejtezőjén, Belgrádban csapott össze a két csapat. A magyarok megint vérrel, verejtékkel küzdötték ki a 2-1-es továbbjutást érő eredményt. 1981-ben a világbajnoki szereplés volt a cél, mikor a két csapat újra találkozott. A légkör ismét félelmetes volt. A rendszerváltás után 1998-ban szabadrúgással a 83. percben sikerült megmenteni a veretlen sorozatot.

Nehéz idők 

Ezt követően nehéz idők következtek. A magyaroknak 1981 után nem sikerült többé legyőznie a román csapatot. Így jött el a nevezetes, 2013 márciusában tartott zárt kapus mérkőzés, ahol szintén döntetlent játszottunk, majd a visszavágó és a 0-3-as szomorú eredmény. Az utolsó meccset a románok ellen tavaly októberben játszottuk Bukarestben 1-1-es végeredménnyel. Ha vasárnap sikerülne megverni az ellenfelet, véget érne az 1981 óta tartó szomorú korszak, történelmet írhatnak a magyar fiúk.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. szeptember 05. 17:25
Hahsha, magyaridok, mennyi allami hirdetest kap ez a partlap?
brekker
2015. szeptember 05. 08:57
Ahogy kiöregedtek a háború előtt nevelkedett szakik, és jó káderek vették át jó pénzért a vezetést, úgy esett a színvonal. Előbb lassan, majd átcsapott zuhanásba, és most már a Málta-Andorra-Lichtenstein csoporthoz csatlakoztunk, ahol örülni kell annak, hogyha itthon kihúzzuk kapott gól nélkül, a csúcs pedig az, ha a céltalanul előrevágott labdákból szerzünk egy szerencsés gólt. Játékosaink lassúak és ügyetlenek.
Akitlosz
2015. szeptember 04. 20:30
"1981 óta nem sikerült legyőznünk a románokat." Már 1986-ban is teljesen világos volt, hogy a magyar labdarúgás Gyógyít6atlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!