„Második próbaszüretünkön vagyunk túl muskotályos szőlőben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Igyekeztünk az előző években is megfigyelt területeket mintázni, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek. Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.
A sárgamuskotály cukorfoka 14,15 és 17,9 magyar mustfok között változó. Mivel az előző évek ilyen korai időpontjáról még nincsenek adataink, amit hasonlíthatnánk a mostani mért értékekhez, nehezebb megítélni a szőlő idei fejlődését. Viszont, ha a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk, és egy trendvonalat húzunk, akkor az látható, hogy az idei cukortartalom tökéletesen bele illik a 2013-es év trendvonalába. Tehát az eddigi adatok alapján hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet!
Ebben a száraz melegben jogosan merül fel, hogy a savtartalom »elég«, olyan mértékben lecsökken, ami már az alapanyag minőségét ronthatja. Nos, a trendvonalunk azt jelzi, hogy az idén a savtartalom még 4 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, legalábbis a Bakonyi-dűlőben. Van, viszont, ahol már jelentősen lecsökkent.
Minden mintavételi helyen a vízhiány miatt a vártnál apróbb szőlőszemekkel találkoztunk. Több helyen már kisebb seregély csapatok is megjelentek.”