Ellenzéki népszavazás: tizenkilencre lapot

2015. augusztus 15. 10:18

Nem tudom pontosan felmérni, mi a „rendszerbontónak” beharangozott népszavazás igazi tétje. Első ránézésre úgy tűnik, olyan kérdésekben járulunk majd az urnák elé, melyekben a kormányzat nem igazán kötelezte el magát.

2015. augusztus 15. 10:18
Pelle János
Napi Gazdaság

Nem férhet kétség ahhoz, hogy az Új Magyarország Köztársaság Egyesület népszavazása, ha megtartják, referendum lesz, mégpedig négy, másodlagos fontosságú kérdésről, nem pedig plebiszcitum, bármennyire próbálja is hangsúlyozni a kezdeményezés »rendszerbontó« jellegét. Megjegyzendő, hogy a Fidesz által 2008-ban kezdeményezett »szociális népszavazás« is, bár a kezdeményezők számára sikeresnek bizonyult, szintén referendum volt, nem döntötte el a Gyurcsány-kormány sorsát. Más kérdés, hogy jelezte: az őszödi beszéd után csak tehetetlenül vergődő MSZP–SZDSZ-koalíció napjai meg vannak számlálva.

Amúgy a népszavazás intézményével kapcsolatos illúziók Magyarországon határozottan csökkentek az 1989. novemberi »négyigenes« óta, mely kimondatlanul bár, de valóban plebiszcitum volt, és eldöntötte a Kádár-rendszer sorsát.

A nép, »az istenadta nép« a történelem folyamán gyakran döntött elhamarkodottan, a pillanatnyi érdekei szerint olyan kérdésekben, melyek jelentőségét fel sem tudta fogni. Legutóbb Görögországban, de már több mint két évszázada sem bizonyult igaznak, hogy Vox populi, vox Dei. 1804-ben I. Napóleon jóváhagyatta a néppel a császárságot mint államformát, amit azután III. Napóleon is megismételt 1852 novemberé­ben, és már a »császári méltóság visszaállításáról« kérte ki a polgárok véleményét. Több sorsdöntő népszavazást tartottak még Franciaországban, így 1946 áprilisában is, amikor a tömegeket egy kulcsfontosságú szövegről kérdezték. Ezt még 1945 őszén dolgozta ki az ideiglenes nemzetgyűlés, melyben a legnagyobb erő a Francia Kommunista Párt volt. Egyes kortársak szerint végül azért utasították el, mert nem sokkal a népszavazás előtt jelent meg, óriási visszhangot keltve a magyar Koestler Arthur Sötétség délben című regénye. Ha igaz, ez az óriási példányszámban megjelenő könyv vette el a szavazók kedvét a kommunisták hatalomátvételét előkészítő alkotmánytervezettől…

Úgy érzem, hogy a legújabb hazai népszavazást szervező Új Magyar Köztársaság Egyesületnek nem jön be a huszonegyesben az ász és a nyolcas mellé az alsó, valószínűleg nagyobb lapot kap, amitől a kezdeményezése befuccsol. Jó, ha a szétforgácsolt ellenzék legalább a 2018-as választásokra összefog, és olyan politikai programot dolgoz ki, mely akkor vonzó lesz a választók számára. Mert azt már többé-kevésbé tudjuk, mit tenne a baloldal a negyven évet dolgozott férfiakkal, a tanköteles kamaszokkal vagy a kamarai tagsági díjjal. Ám attól tartok, ennél jóval több és fontosabb kérdésben kell kialakítania a Fidesztől markánsan különböző álláspontját, és ennek egyelőre nem sok jele látható.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. augusztus 16. 16:31
", ha a szétforgácsolt ellenzék legalább a 2018-as választásokra összefog, és olyan politikai programot dolgoz ki, mely akkor vonzó lesz a választók számára." Vona, Szigetvári, meg Tóbiás? :)
hátakkor
2015. augusztus 16. 16:29
"Megjegyzendő, hogy a Fidesz által 2008-ban kezdeményezett »szociális népszavazás« is, bár a kezdeményezők számára sikeresnek bizonyult, szintén referendum volt, nem döntötte el a Gyurcsány-kormány sorsát. " Nem hát, mert a plutokrata képviselők túl akarták élni a ciklusukat. Az idióta sorsa meg már a konvergencia-pogram benyújtásakor, 2006-ban megpecsételődött. Az államcsőd előtt az IMF-EU már nem volt hajlandó a markába csapni 20 milliárdot.
hátakkor
2015. augusztus 16. 16:27
"mi a „rendszerbontónak” beharangozott népszavazás igazi tétje. " Kábé annyi, mint Falusi Ferenc indításának. Csinálják csak!
Forsz
2015. augusztus 16. 10:52
Nekem napjaink népszavazásos próbálkozásaival kapcsolatosan folyamatosan a Nemzeti Választási Bizottság (2013-ig Országos Választási Bizottság) szerepe merül fel. Valahogyan ezt kihagyja mindenki; pedig nem kellene. Szerintem teljesen feleslegesen gürizik az ellenzék. De hát más fontos, hasznos dolga úgy sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!