Ennél rövidebb pórázon állam már nem is lehetne

2015. augusztus 14. 18:19

Politikailag eleve lehetetlen vállalkozás volt a Sziriza harcos ellenállása. Senkinek sem volt érdeke az EU-ban, hogy a görögök könnyebb helyzetbe kerüljenek.

2015. augusztus 14. 18:19
Magyari Péter
444

A kőkemény feltételek mögött egészen biztosan van egy politikai szándék is: az európai kormányok meg akarják mutatni a világnak és saját választóiknak is, hogy nem lehet kitáncolni a korábban rögzített feltételekből. Ha a Sziriza átvitte volna eredeti ígéretét, akkor:

– minden eddigi megszorítást végigvivő európai kormány impotens sanyargató baromnak tűnne választói előtt, és a minden szigorú szabályt felmondni akaró euroszkeptikusok nyernek legközelebb,
– az eddigi görög mentőcsomagokra garanciát vállaló európai kormányok elbuknák a pénzüket, ha az új görög mentőcsomag nem jönne össze, hiszen Görögország azonnal fizetésképtelenné válna,
–az egész eurózóna veszélybe kerülne, mert senki se bízna többet működőképességében.

Ezért politikailag eleve lehetetlen vállalkozás volt a Sziriza harcos ellenállása. Senkinek sem volt érdeke az EU-ban, hogy a görögök könnyebb helyzetbe kerüljenek, és közben ne ígérjenek együttműködést.

A görög kormány egyetlen okból megy alá mégis ezeknek a feltételeknek:

Rájöttek, hogy nem tudják megoldani a kilépést az eurózónából, nem tudnak saját pénzre átállni, mert abból még több gondjuk lenne, mint a totális nemzetközi ellenőrzésből
.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2015. augusztus 14. 20:33
Mondhatnám, hogy így igaz. De mióta és mindenki tudta kis hazánkban, összeszorítva, hogy sikerüljön az Obi-Matolcsy tandem vízió. A 444-nél, mintha nem ilyen szelek fújtak volna.
Marcus015
2015. augusztus 14. 19:07
A hitelező szempontjából nem az a kérdés: "Jobb lesz-e majd a görögöknek vagy nem?" henem az hogy fizessék vissza a hiteleket ha felvették. Miért baj ez? A kapitalizmus így működik.
balbako_
2015. augusztus 14. 19:01
Minden radikális párt halála a hatalom. Peckesen köpik a markukat - legutóbb Vona találta mondani, hogy felmondaná a migránsokról szóló egyezményt - aztán kapnak a pofájukra és mint Ciprasz még mélyebbre löki országát a szarba. De a bársonyszék jól esik a seggüknek, egyben az agyközpontjuknak is.
Apáczai
2015. augusztus 14. 18:52
"Senkinek sem volt érdeke az EU-ban, hogy a görögök könnyebb helyzetbe kerüljenek. " És mi még ennél is sokkal rosszabb helyzetben lennénk, ha a libás - böszme szövetség ülne a nyakunkon. Pontosan abba az irányba terelték a magyar gazdaságot, ahova a görögök jutottak. És tették ezt felelőtlenül, gátlástalanul. Igazi internáci, balliberális módon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!