Elszállás

2015. augusztus 18. 08:57

Mára eljutottunk odáig, hogy nagyjából egy átlagbérnyi fizetést, 120-140 ezer forintot kérnek a 45-50 négyzetméteres lakásokért.

2015. augusztus 18. 08:57
Dénes Zoltán
Napi Gazdaság

„A válság utáni években a budapesti ingatlanárak csökkentek, új lakások alig épültek. A pár ezer lakást kitevő albérletpiac pedig alig bővült, miközben egyre többen jönnek el vidékről a városba, miután itt találnak munkát. Ilyen helyzetben jelent meg és terjedt el drasztikus gyorsasággal az Airbnb. A lakásukat e közösségi megosztón keresztül külföldieknek pár napokra kiadók pedig egy csapásra mintegy négyezer lakással csökkentették a hosszú távra kiadható lakások számát. Miután így a kínálat erőteljesen visszaesett, s a kereslet stagnált vagy inkább nőtt, nem csoda, hogy az árak meglódultak. Az átlagbérből élők egyszer csak azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy a tulajdonosok 20-40 százalékkal magasabb bérleti díjat kérnek. Mára eljutottunk odáig, hogy nagyjából egy átlagbérnyi fizetést, 120-140 ezer forintot kérnek a 45-50 négyzetméteres lakásokért. Nem csak a fizetésből élő embereknek tett be az alkalmazás, már a szállodaipar is tíz százalék körüli vendégvesztésre panaszkodik. Ha ez így megy tovább, nem lesz meglepetés a munkahelyek számának csökkenése.

Az ilyen módon lakásukat rövid távra kiadó tulajdonosok döntő többsége ráadásul nem fizet közterhet bevételei után. Vagyis miközben a helyben élők és dolgozók egyre nehezebben tudják megoldani a lakhatásukat, a nyerészkedők – az eufemizmusok kedvelőinek befektetők – feketén zsebre tett pénzükkel újabb és újabb lakásokat vásárolnak fel, hogy mind nagyobb nyereségre tehessenek szert e tevékenységükből. A folyamat tehát a lakásárakra is hatással van.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy amennyiben az állam rövidesen nem lép fel az ilyen hobbi-vendégfogadókkal szemben, a lakás- és az albérletárak tovább, az egekbe emelkedhetnek, teljesen elrugaszkodva a helyi piac realitásaitól. Fontos lenne szigorúan betartatni legalább a hatályos törvényeket, ellenőrizni a bérbeadókat és keményen büntetni a szabályszegőket. Hiba lenne megvárni a többi világvárosban tapasztalt visszásságok kialakulást, hiszen ahogy a mondás is tartja: Okos ember más kárából tanul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2015. augusztus 18. 16:49
"a kormány haladéktalanul és a legszigorúbban járjon el az árdrágítókkal és feketézőkkel szemben, és a legerélyesebb szankciók előírásával tegyen meg mindent ennek a sisere ahadnak a felgöngyölítésére és munkára kényszerítésére" Népszava, 1945. szeptember 1.
hátakkor
2015. augusztus 18. 10:13
Tessék megnézni a londoni árakat!
tango47
2015. augusztus 18. 09:54
Ami az adózásra szorítást illeti, azzal egyetértek. A többit döntse el a piac.
Pendemonda
2015. augusztus 18. 09:49
Így kell egy, a nevében is gazdaságot hordozó újság gazdasági cikkéből a keresletet meg a kínálatot is kihagyni. Ennyi erővel a Dörmmögő Dömötörbe is írhatta volna a T. szerző
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!