Székely „elnyomók”

2015. augusztus 18. 13:42

Akár örülhetnénk is, hogy lám: végre Románia is felismerte, hogy a határokon túl élő nemzettársak védelme és támogatása nem ördögtől való, és nem egyenlő a revizionizmussal.

2015. augusztus 18. 13:42
Balog Levente
Krónika

Azt már megszokhattuk, hogy a román fél a magyar követeléseket azzal söpri le az asztalról, hogy Románia a kisebbségek európai paradicsoma, az európai normák nem írják elő az autonómia biztosítását, és egyébként is Romániával szemben Magyarország nem biztosít alanyi jogon parlamenti jelenlétet a kisebbségeknek. (A kisebbségeket érintő ügyek intézésére jogosult magyarországi kisebbségi önkormányzatokat ilyenkor nagyvonalúan »elfelejtik.«)

Ám a legnagyobb gond nem is ezzel van, hanem a székelyföldi románok magyarok általi »elnyomásáról« szóló fantazmagóriákkal. Amelyekre legyinthetnénk, ha csak a magyar–román viszony folyamatos mérgezésének szándékával működtetett román, magát »civil« fórumnak nevező szélsőséges szervezet hangoztatná, azonban immár az állam első számú Hargita megyei képviselője, a prefektus is azt vizionálja, hogy a magyarok ellehetetlenítik a helyi román közösséget.

Vagyis az az abszurd helyzet állt elő, hogy Románia olyan országként próbálja beállítani magát, amely annyira paradicsomi állapotot biztosít a kisebbségeknek, hogy már ott tartunk: ők nyomják el a román többséget.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2015. augusztus 18. 17:11
Csodálom, hogy Orbán nem vette a lapot, és nem hívta meg azonnal Basescut tárgyalni a felvetett autonómiáról. (a "KÖLCSÖNÖS" autonómiáról) Hadd beszéljenek románul! A sok jiddis, roma és "Allak Akbar" mellett elmegy az is.
ottapont
2015. augusztus 18. 15:35
Ha Adrian Jean Andrei retteg Székelyföldön miért nem megy haza, Olténiába?
Akitlosz
2015. augusztus 18. 15:28
"az állam első számú Hargita megyei képviselője, a prefektus is azt vizionálja, hogy a magyarok ellehetetlenítik a helyi román közösséget." Tegyük fel, hogy ez így van Hargitán! Mindenhol máshol Romániában meg fordítva. Magyar nyelvű feliratokat nem lehet kirakni, pedig román törvény van rá, hogy kötelező (lenne).
Szúnyog
2015. augusztus 18. 15:11
Nagy baj, hogy a történelmi hazugságok beleivódtak a román társadalomba. A gyulafehérvári róm. kat. bazilika vendégkönyvében sűrűn olvashatóak az olyan beírások, miszerint szomorú, hogy a román vér áztatta földön ilyen építmények állhatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!