Nem csak a görögöket, de a demokráciát is kicsinálják Merkelék?

2015. augusztus 19. 13:57

Az Unióban az eurózónába való belépést marketingelték univerzális csodaszerként.

2015. augusztus 19. 13:57
B. Simon Krisztián
Kettős Mérce

„A dolgos német ember, akárcsak a holland, a finn meg a többi, nem akar fizetni a »dőzsölő« görögöknek és azok kormányának, amely szerintük hamisan állítja magáról, hogy felelős gazdaságpolitikát akar művelni. Hiába történt meg a szakítás januárban az addig kormányzó korrupt elittel, Görögország kormányát a nyugati politika máig egy kalap alá veszi az oligarchákkal összefonódott korábbi elittel, amely felelőtlen kormányzásával tényleg nagyon sokat tett azért, hogy Görögország annyira rossz helyzetben legyen, mint most.
 
»A görögök meghamisították a statisztikáikat, csalással kerültek az eurózónába« – panaszkodnak sokan ma is, elfeledve, hogy erről nem a nép, hanem annak vezetői tehetnek. Azokat a vezetőket pedig idén év elején leváltotta egy alternatívát kínáló párt.
 
De elfelejtik azt is, hogy az EU intézményekben és a tagállamok vezetőségében elvileg komoly szakértelemmel rendelkező emberek (is) ülnek, úgyhogy eléggé hihetetlen, hogy senkinek nem esett le, hogy a görög gazdaság nem is volt annyira jó állapotban anno, mint azt állították. Akkor tökmindegy volt nekik, nem foglalkoztak vele. Mint ahogy látszólag ma is tökmindegy nekik, mi lesz a görögökkel. Akkoriban talán úgy volt a legegyszerűbb, hogy szemet hunytak a problémák felett, és azt üzenték, az európai projekt feltartóztathatatlan és hatalmas sikersztori (pedig minden szépsége mellett nem feledkezhetünk el az euró, mint konstrukció gyenge pontjairól, melyek korrigálásához nem volt eleinte politikai akarat, ma pedig már egyesek szerint túl késő, lásd itt pl.).
 
Kicsit olyan ez az egész, mint a Bazi nagy görög lagzi című ezredfordulós sikermozi: míg ott a görög bácsi a Windex ablakpucoló szert ajánlotta sebfertőtlenítéstől takarításig mindenre, mint univerzális csodaszert, úgy az Unióban az eurózónába való belépést marketingelték ugyanígy. Az nem merült fel bennük, hogy várjanak egy picit, hogy mindenki felkészülten kezdjen bele a projektbe. Hisz el kellett volna magyarázni a választóknak is. Az meg talán túl macerás lett volna. Meg hát minek is kell, hogyha a németek az eurózóna hibái ellenére is profitálnak a görögök tagságából...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. augusztus 20. 09:51
az Unióban az eurózónába való belépést marketingelték ugyanígy. Az nem merült fel bennük, hogy várjanak egy picit, hogy mindenki felkészülten kezdjen bele a projektbe. ..." Nem véletlenül nem vártak, hiszen akkor rájöttek volna az emberek, hogy az egész egy pcgagyi humbug, aminek egyetlen célja: "..Az illegális bevándorlás pártolásának okai pedig nem túl bonyolultak. A neoliberális mezőny felismerte, hogy immár nem képes törvényes eszközökkel, demokratikus úton hatalomra kerülni, hacsak nem változik meg a népesség összetétele. .... A bevándorlók szavazójoghoz juttatása több helyen már fényesen bevált: az Egyesült Államokban. Obama és a demokrata pártiak nem véletlenül tettek meg mindent, hogy az országba törvénytelenül beáramlók kapják meg az amerikai állampolgárságot. Bejött a manőver csakúgy, mint a francia baloldalnak. Könnyű kiszámítani, hogy Hollande a bevándorlók szavazataival ütötte el a jobboldali Sarkozy elnököt a folytatástól. Más kérdés, hogy ezek a trükkök legközelebb elégtelenek lesznek a baloldali erők borzalmas betlijei miatt. Idehaza se higgye el senki, hogy a liberálbalos tömb csak addig segítené a migránsokat, amíg átvonulnak rajtunk. Ha rajtuk múlna, eltörölnék az illegális határátlépés fogalmát, és mindenkit tárt karokkal hívnának. Internacionalista hagyományaiknak megfelelően kiirtanák a határ kifejezést még a szótárból is.”
Silcon
2015. augusztus 19. 23:47
Valószínű végkimenetel: a privatizáció után pár évvel mégis bekövetkezik az államcsőd és a görögök ott fognak állni csupasz seggel.
balbako_
2015. augusztus 19. 15:40
Együtt nyelték le a hamisított görög adatokat tudva tudván, hogy ezek tendenciózusan hamisak, viszont a görög kölcsönbiznisz sokat hozott, és hoz ma is a hitelezők konyhájára. Viszont a görögök immáron Európa páriái lettek és lesznek nemsokára földönfutói. Így jár egy ország, ha az ottani Gyurcsányok uralmát fenntartják, majd váltanak az ottani Vonákra.
heep
2015. augusztus 19. 15:14
"Nem csak a görögöket de a demokráciát is kicsinálják Merkelék?" Ki bizony. Lásd a TTIP körüli titkolódzást, a brüsszeli idióták túlhatalmát, stb. De egyébként is az egész unió a periféria államok kizsákmányolásáról szól, azért bővítették oly lelkesen. A sok marha meg örömmel dugta a nyakát a nyaktilóba. Most az ébredezés idején meg már nem nagyon van kiút. Megszoptuk, hát szophatjuk lelkesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!