Az angry bird

2015. július 14. 15:16

Az észteknek eddig 800 millió eurója ragadt a görög válság kezelésében. Ez az összeg az apró ország egy éves GDP-jének 4,2%-a.

2015. július 14. 15:16
Zsoolt
Annyit

„Az észteknek eddig 800 millió eurója ragadt a görög válság kezelésében. Ez az összeg az apró ország egy éves GDP-jének 4,2%-a. Kis híján annyi pénzt adott Észtország a görög válság rendezésére, mint amennyit maga költ az oktatásra, vagy dupla annyit, mint évente védelmi kiadásokra költ, miközben naponta orosz vadászgépek sértik meg a légterét. Azt hiszem érzéketlenséggel és a szolidaritás hiányával nem vádolhatjuk őket.

Ami pénzük nekik van azt jobb iskoláratöbb vállalkozásra költik, a nyugdíjak és a fizetések pedig ezek eredménye függvényében növekednek (és növekednek). Olyan fegyelmezett, adósságelkerülő gazdaságpolitikát követnek, hogy nemhogy nem fogyasztanak hitelből, hanem még államkötvényeket sem bocsátanak ki. Gyökeresen átalakították a közigazgatásukat (lsd. e-government) és jelentősen visszaszorították a korrupciót. Csak hogy érzékeltessem ez mit jelent, a 2000-res évek elején a rendőri állomány 30%-át bocsátották el.

Ma nincs olyan Észtországban, hogy »megoldhatjuk-e ezt másképpen«, és olyan sincs hogy orvosok zsebébe boritékot kéne csúsztatni. Pedig itt is ez ment, ez egy szovjet tagköztársaság volt, és a 90-es évek első felében az ország úszott a korrupcióban és az orosz szervezett bűnözés lerakata volt. Ha valaki, ők tudják, mit jelent az, amikor TÉNYLEG reformokat vezetünk be.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. július 15. 13:29
Nahát ezek az észtek!! Van itt néhány szófosó,aki az égig magasztalja őket,de egy percet sem éltek ott!! Ugyan honnan van ez a megalapozott vélemény?
Akitlosz
2015. július 15. 10:19
"Az észteknek eddig 800 millió eurója ragadt a görög válság kezelésében. Ez az összeg az apró ország egy éves GDP-jének 4,2%-a." Nem kötelező hüly... "szolidárisnak" lenni. Szép példa arra, hogy miért is nem szabad belépni az eurózónába. Ha Magyarország is eurózóna tag lenne, akkor Magyarország is segélyezhetné a nálunk háromszor jobban élő Görögországot. Kell ez nekünk?
Akitlosz
2015. július 15. 10:04
"Olyan fegyelmezett, adósságelkerülő gazdaságpolitikát követnek, hogy nemhogy nem fogyasztanak hitelből, hanem még államkötvényeket sem bocsátanak ki." Ez alapvetően minimálisan elvárható lenne az összes államtól. Szóval nem az észtek valami csodalények, hanem csupán a többiek tisztességtelenebbek.
Akitlosz
2015. július 15. 10:02
"miközben naponta orosz vadászgépek sértik meg a légterét" Ha ébren van a szerző, akkor ne álmodjon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!