A rendszer csődje – a csőd rendszere

2015. július 09. 16:46

Nem vagyok képes úgy tekinteni az ezereurós görög nyugdíjra, mint az utolsó falatra, amit a gazdag, kövér fináncfasiszta a szorgos és becsületes görög kisembernek meghagyott.

2015. július 09. 16:46
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Magyar Nemzet

Évek óta zajlik a gigantikus csalás. Sokan tudták, hogy a görög gazdaság adatai kozmetikázottak, hogy Görögország nem teljesítette az euróövezethez való csatlakozás feltételeit – ahogy többek közt Olaszország sem –, sokan tudták, hogy a görög adósságspirál fenntarthatatlan, mégis hiteleztek nekik, mert jó kamatot lehetett kérni, és mert nem volt valódi kockázat, hisz majd az unió – vagyis az uniós adófizetők – úgyis közbelépnek, ha nagy lesz a baj. Az egész pénzügyi rendszer hamisításra, korrupcióra, a jogszabályok módszeres megsértésére épült, és bár tagadhatatlan a görögök gátlástalansága, ugyanakkor a Napnál világosabb a bankárok, az uniós bürokraták és a nemzeti kormányok felelőssége is, akik segítettek nekik túlfogyasztani és összeomlani. Évtizedek óta üzemel a pénzszivattyú, és sehol egy felelős.

Ügyészek százainak kellene vizsgálniuk a kimenekített offshore-vagyonokat, a kockázatos hitelek kihelyezésének gyakorlatát, a bónuszokat és a milliárdokat, amiket ezekből bankárok csináltak.

Bilincsben kellene elvinni azokat a brüsszeli döntéshozókat, akik ezt a nagy, nemzetközi hazárdjátékot fedezték. Már meg kellene, hogy legyen szövegezve a vádirat sok ezer nevén nevezett gazdag pszichopatával, és ekkor – de csakis ekkor – azt lehetne mondani az adófizetőknek, hogy tegyük rendbe a könyveket, írjuk le az adósságokat, ne csak a görögöt, de a spanyolt, a magyart és a portugált, ami mind egy tébolyult és fenntarthatatlan piramisjáték következménye, a jövőben pedig játsszunk tiszta lapokkal, átlátható bankrendszerrel és politikai döntéshozatallal! Csakhogy erről szó sincs.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2015. július 10. 11:03
Dr. Gyulai Iván - ezt is érdemes elolvasni! http://www.mtvsz.hu/dynamic/fenntart/penz_es_fenntarthato_fejl_web.pdf
Raven
2015. július 10. 07:38
A pénz értékének megőrzésére a jegybankok soha nem tudnak olyan jól vigyázni, mint az aranyfedezet, vagy a korábbi arany és ezüstérmék.
madarasi.abel
2015. július 09. 19:22
sokkal jobb cikk a témában: http://mno.hu/velemeny/europa-es-a-nemet-zeusz-1294295
Agricola
2015. július 09. 19:13
A görög államcsőd okai és lehetséges következményei Brüsszel, 2010. április 26. Bruxinfo "Igaz, a görög adósság pontos nagyságát valójában most még nem ismerjük, hiszen maga az Eurostat is megjegyezte, hogy a társadalombiztosítási alapok tavalyra jelzett többlete, egyes állami intézmények besorolása és a tőzsdéken kívüli swap-ügyletek elszámolása egyaránt kételyeket vet fel." "Gorogorszag 2002-ben 10 eves SWAPba rakta a penzet a Goldman Sachson keresztul. Ezzel csalard modon kijatszotta az allamadossag szabalyokat is (azota nem is lehet ezt ilyen modon csinalni). A gorog bomba eppen ezert 2011 vegen robbant, amikor a Goldman jelentkezett, hogy lejart a 10 ev, es akkor most lehet visszacsinalni a SWAPot, es hirtelen meg is jelent az allamadossag 2012-ben."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!