Pénzügyi csőd – politikai siker

2015. július 07. 11:20

Nem hiszem, hogy a demokratikus Európa hívei erre a lírai bíztatásra vágyakoztak volna, az azonban tagadhatatlan, hogy a Ciprasz-kormány számára a népszavazás eredménye óriási politikai siker.

2015. július 07. 11:20
Prőhle Gergely
Messzelátó

Ezért is fontos, hogy a gazdasági megoldáskeresés kényszerítő ereje mellett a politikai érvek továbbra is legalább akkora súllyal essenek a latba. A francia elnök és a német kancellár már hétfőn találkoznak, szó van az eurozóna tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójáról is, még a pénzügyminisztereké előtt. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig már egy humanitárius segélyprogram szükségességéről beszélt, látva a görög pénzügyi összeomlás veszélyét.

Az összeomlás veszélye valóban nagy, hiszen a következő hetekben fennáll néhány hitel-visszafizetési kötelezettség, aminek a forrása egyelőre nem ismert. A különböző nagybankok elemzői maguk is tanácstalanok abban az ügyben, hogy egy esetleges államcsőd, szükségszerűen maga után vonja-e az eurozóna elhagyását, az önálló fizetőeszköz bevezetését. Az azonban bizonyos, hogy a görög bankoknak, ha kinyitnak egyáltalán, továbbra is korlátozniuk kell a készpénzfelvételt, a külföldre történő átutalásokat pedig továbbra is blokkolni kell.

A fentiek fényében nem csodálkozhatunk azon, hogy az ortodox Görögországban a gazdaságpolitikai unortodoxia valódi mozgástere jóval kisebb annál, mint ahogy ezt a vezető politikusok szóhasználata és ruhaviselete érzékeltetné. S ha valaki az eddigi óvatos magyar távolságtartást feladva nagyon szolidáris nyilatkozatot kívánna tenni a pénzügyi szervezetek megszorító ötletei ellen küzdő görög néppel, akkor érdemes felidézni a litván pénzügyminiszter megjegyzését. Ő ugyanis, amikor Varufakisz kizárta az átlagosan 830 eurós görög nyugdíjak további csökkentésének lehetőségét, arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az összeg Litvániában 470 euró.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2015. július 07. 17:42
Jópofa ez a párhuzam! Felbátorodva a gondolaton, azt is mondhatnánk, hogy a demokrácia testesíti meg az erkölcsöt, a pénzügy világa pedig a jogé. Azt pedig igen hamar megtanulhatja a földön járó, hogy az erkölcs és a jog két nagyon-nagyon különböző, olykor egymással nagyon-nagyon szembenálló dolgok, sajnos.
TAVIROZSA
2015. július 07. 16:38
A populizmus jegyében üzenném, ha holnaptól 3 euro lenne a nyugdíj Görögo.-ban, akkor sem lehetne visszafizetni a hiteleket és azok nem kevés kamatát - kb. 100 éven belül ! Vagy igen ?
TAVIROZSA
2015. július 07. 16:35
Ez az összehasonlítás az agyamra megy ! Nem ismerjük a litván árakat pl. mennyi 1 l tej , kenyér, benzin, stb., Görögországban a 830 euro átlagnyugdíj mire elég ? Az én emlékeim szerint elég húzósak az árak Görögo.-ban !
balint60
2015. július 07. 15:22
Politikai siker? A populizmus és a demagógia diadala, aminek ilyen vagy olyan módon valamennyien a kárvallottjai leszünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!