Hegyaljai hétvégék - Szepsy Istvánnál

2015. július 14. 09:25

Aki hallotta már beszélni Szepsy Istvánt, az tudja, hogy nem egy showman-alkat, szerényen, halkan, manírok nélkül beszél, mégis tökéletesen leköti a közönségét.

2015. július 14. 09:25
Milotta László
Borrajongó

„Aki hallotta már beszélni Szepsy Istvánt, az tudja, hogy nem egy showman-alkat, szerényen, halkan, manírok nélkül beszél, mégis tökéletesen leköti a közönségét, amely csendben hallgatja (issza :)) szavait, miközben a mádi mester derűs nyugalma szép csendben mindenkire átragad. Most sincs ez másként. Távol álljon tőlem, hogy ezoterikus élményként próbáljam lefesteni ezt a Mádon töltött délelőttöt, de tény, hogy az ember Szepsy István, a dűlők, és a borok együttes hatása alá kerülve könnyen megfeledkezik minden gondjáról és csendben mosolyogva élvezi, hogy kicsit kiszakad a nagyvárosi mindennapok forgatagából. A dűlőtúra után lemegyünk a pincébe borokat kóstolni, ahol vendéglátónk meglehetősen impozáns sort tár elénk.

A Szepsy borokkal kapcsolatban vegyes tapasztalatokra tettem szert az utóbbi években. Az édesek kivétel nélkül mindig remekeltek (sőt!), a száraz borok esetében nagyobb volt a szórás: közül némelyek egészen lenyűgöző élményben részesítettek, míg mások viszont kevésbé győztek meg. Szepsy István maga is elismeri, hogy egyes tételeknél bizony volt palackvariáció, ezt 2013-tól az üvegdugós lezárás bevezetésével igyekeznek kiküszöbölni. A másik fontos változás: a száraz tételek jó része immár hűtött acéltartályban erjed. A termékpalettát illetően száraz borban teljesen a furmintot helyezik előtérbe, a hárslevelű és a muskotály az édes borokba kerül majd.

A tokaji borászlegenda szerint az első osztályú dűlők képesek megmutatni potenciáljukat, egyedi karakterüket száraz és édes borban egyaránt, ezért a jövőben a pincészet célja, hogy ezekből a dűlőkből szelektáltan száraz furmintot és aszút is palackozzon, természetesen az évjárat biztosította lehetőségek figyelembevételével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Funkytown
2015. július 14. 18:44
Magam is tapasztaltam, hogy nagy a szórás Szepsy borainál. Van ami kiváló, de sajnos sok olyannal is találkoztam, ami szinte ihatatlan volt. Tokajnak pedig igazán kiegyensúlyozott minőségre van szüksége. Fontos, hogy magas palackszám mellett is, évjáratokon átívelő egyenletes minőségű borok készüljenek. Ez a nemzetközi siker záloga. Ilyenre pedig ma Tokajban szerintem Áts Károlyon kívül senki nem képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!