Itt döglünk meg ebben a félfeudális rendszerben

2015. július 06. 12:49

Csak és kizárólag a bérrendezés nem elég, ezt senki sem gondolhatja, teljes kultúraváltás lenne szükséges. De nem csak az orvosok, hanem a betegek részéről is.

2015. július 06. 12:49
masterflow
Szocioreflex

Aki járt már a hazai egészségügy labirintusában, azt tudja, hogy a doktor úr nem mindig mondja, hogy öt/tíz/harmincezer lesz a vizit. Csak érezteti, ott van a levegőben, a beteg gyomrába bevitt ökölcsapásként. A magyarok jelentős hányada pedig olyannyira e rendszer része, hogy ők maguk is érzik, olajozni kell a menetet. Röviden: tudjuk, hogy fizetnünk kell, mert ez a kultúránk része, anyáinktól örököltük. Rétvári után szabadon: mint két pici (vagy kicsi?) legó.

Állítólag a rendszer minden szereplője azt szeretné, ha végre sikerülne »kivezetni a hálapénzt«. Sokan meg azt gondolják, hogy akik ebből tényleg nagyokat szakítanak – nem csak egy ötezrest – mindent megtesznek azért, hogy ez a sok évtizedes, nemzet karakterológiai szintre emelt mechanizmus megmaradjon.

Csak és kizárólag a bérrendezés nem elég, ezt senki sem gondolhatja, teljes kultúraváltás lenne szükséges. De nem csak az orvosok, hanem a betegek részéről is.

Az orvos szakma az egyik legnagyobb felelősséggel járó hivatás.

Mérhetetlenül alulfizetettek (most hagyjuk a kiskirályokat).

A betegek kiszolgáltatottak és jogosan félnek, ezért minden lehetőséget megragadnak a biztonság és a félelemérzet csökkentése érdekében.

Hol az igazság és mi a megoldás?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2015. július 07. 07:04
Hát, ha az ember tényleg annyira beteg, mint amennyire az egészségügyre "szükség van", akkor megérdemli. Hogy a fenébe, hogy ahol milliárdok szaporodnak, ott gyakorlatilag nincs is egészségügy? Az unatkozó, magát istenségnek tartó fehér ember kényszercselekvése ez az egész. Nem kell annyit zabálni, szabadidőzni, hanem dolgozni kell és akkor nem lesz idő betegeskedni. De már késő. Már belelógtunk a szakadékba.
Fakutya Vigyora
2015. július 06. 21:43
Nem kellett volna fél évszázadon át kontraszelektálni az oktatásban és a szart fölülre tolni. Most szagoljátok - sajnos mi is.
Xenon
2015. július 06. 19:44
Sok minden nem működik az egészségügyben (bár a finanszírozáshoz és hiányokhoz képest meglehetősen jól). Nagyon érzékeny és hozzáértő kézzel kéne hozzányúlni, lehetőleg komplexen, hogy eltűnjenek a nem kívánatos tényezők, mint a hálapénz, ugyanakkor ne rontsák tovább a kritikus szakemberhiányt.
kowecses
2015. július 06. 19:22
Megoldás: Köztisztviselônek nyilvánítani az orvosi kart. A bértábla alkalmazása nyilván több költségvetési pénzzel jár, de azzal is, hogy a köztisztviselô nem fogadhat el hálapénzt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!