Görögországot nem engedik el, de Merkel földbe döngölte Ciprászt

2015. július 13. 15:53

Alexisz Ciprász görög miniszterelnököt elképesztő nyomás alá vették vasárnapról hétfőre virradó éjjel az európai vezetők.

2015. július 13. 15:53
Magyari Péter
444

„Görögország kaphat még pénzt Európától.

Ez azt jelenti, hogy nem kell saját pénzre cserélnie az eurót a görögöknek. A segítség árát azonban nagyon megkérték, és ebben egy Németország vezette északi – keleti szövetség járt élen. A német mellett a holland, a finn, a szlovák, a lett, az észt, a litván, az osztrák és a szlovén kormány képviselték a kemény álláspontot. A francia, a spanyol és az olasz kormány kevesebbel is beérte volna. A beszámolók szerint az ír, a máltai és a portugál vezetők ingadoztak.

A görög kormány még annál is szigorúbb feltételeket volt kénytelen elfogadni, mint amit két hete visszadobott, és ami ellen népszavazást írtak ki.

Alexisz Ciprász görög miniszterelnököt elképesztő nyomás alá vették vasárnapról hétfőre virradó éjjel az európai vezetők. A rossz rendőr szerepét Angela Merkel német kancellár vitte, a jó rendőrét Francois Hollande francia elnök, de mindezt úgy, hogy még a francia követelések is durvábbak voltak, mint ami ellen a görögök nemmel szavaztak múlt vasárnap.

Ciprász reggelre kapitulált. Otthon nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, könnyen lehet, hogy elveszti a többségét a parlamentben. Vagy arra kényszerül, hogy eddigi fő ellenfeleivel, a mérsékelt pártokkal nagykoalícióban folytassa, vagy előre hozott választásokra kényszerülhet. Az első görögországi nyilatkozatok szerint kicsi az esélye, hogy a mostani, Sziriza vezette radikális koalíció megmaradhat.

A hosszú hetek óta tartó görög válság győztesének most egyértelműen a német kormány látszik. Még akkor is, ha a legfrissebb megállapodás nem igazi megállapodás: nem arról egyeztek meg a felek, hogy Görögország pénzt kap, hanem arról, hogy milyen feltételekkel kaphat nagyon gyorsan pénzt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fradi44
2015. július 14. 12:43
A németek több mint fele tudja a lényeget: a görögök úgy sem tartják be a megállapodást. Viszont többször annyi pénz lesz mint amit eredetileg kértek.
kuwiq
2015. július 14. 08:03
Balfasz Ciprasz megint politikai alkut kötött, a célja az volt, hogy az ördögi IMF kimaradjon a megállapodásból. Gazdaságilag ez azért marhaság, mert ha bevették volna, akkor meg volna osztva a kockázat, akkor az eurozóna pü miniszterei és vezetői nem lettek volna ilyen követelőzőek.
balbako_
2015. július 13. 20:01
Mit vártak? A radikalizmus csak erre képes peckeskedik, berzenkedik aztán taknyosan összeomlik és még rosszabb helyzetbe hozza az országát, mint előtte volt.
Brigadéros
2015. július 13. 19:13
Ami nem ment Hitlernek a tankokkal, az megy Merkelnek a bankokkal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!