Ötszáz forintból zombi

2015. július 09. 12:41

Egy füves cigarettáért komoly büntetés járhat, de egy kilónyi, akár egész falut élőhalott zombivá változtató dizájnerdrog eladása lehet teljesen legális, ha a szer nincs tiltólistán.

2015. július 09. 12:41
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

„Immár tény: elárasztották a magyar piacot az olcsó, ellenőrizetlen, egyelőre még nem tiltott dizájnerdrogok. Különféle hangzatos neveken árulják őket: fürdősó, füstölőbe való szárított növénykeverék, látnokzsálya, tápoldat, rovarirtó, de mindkét fél, az eladó és a vevő is jól tudja, hogy mire fogják felhasználni. Olcsók, de még a díler sem tudja, pontosan mi van bennük, és a mellékhatásaival senki sincs tisztában. Gátlástalanul hirdetik őket az interneten – a herbál szóra keresve az első találat egy olyan oldal, amely »legális fű«-ként hirdeti a terméket, és öles betűkkel a következő szöveggel próbál kedvet csinálni hozzá: »Eldobod az agyad! Aznapi szállítás hétvégén is! Rendelj és próbáld ki!« A kísérletező kedvű fiatalnak ingyenes házhoz szállítással mintát küldenek, és persze viszonteladókat is keresnek. Arra viszont kínosan ügyelnek, hogy folyamatosan füstölőként emlegessék a »gyógynövény webshop« (!) termékeit.

Szociális szakemberek már-már nosztalgiával emlékeznek azokra az időkre, amikor a klasszikus kemény drogokat használók voltak az ügyfeleik. Ezek viszonylag tiszta szerek voltak, jól ismert mellékhatásokkal és következményekkel, és mivel elég sokba kerültek, ez afféle természetes korlátot jelentett a használatukban – egyszerűen nem tudtak annyit vásárolni belőlük a drogosok, mint amennyit szerettek volna. Mára ezek a szerek gyakorlatilag kiszorultak a piacról. Helyüket átvették a különféle olcsó kotyvalékok: Kínából kilószám, legálisan behozott szintetikus kannabinoidok és egyéb stimulálók. Ismeretlen összetételű növénykeverékek, növényvédő szerek, illatosítók, füstölők, porok és tabletták. (...)

Attól tartok, tucatnyi tragédiának kell még bekövetkeznie ahhoz, hogy a politika is észrevegye, tarthatatlan helyzet alakult ki, és gyorsan reagáló törvénykezéssel, hatékony rendőri felderítéssel és beavatkozással, valamint a szociális és egészségügyi szolgáltatások átszervezésével kell reagálni erre a súlyos – és egyre kétségbeejtőbb – állapotra. Most ugyanis az a helyzet, hogy egy füves cigarettáért komoly büntetés járhat, de egy kilónyi, akár egész falut élőhalott zombivá változtató dizájnerdrog eladása lehet teljesen legális, ha a szer nincs tiltólistán. Egy időzített társadalmi-szociális bombán ülünk – akad olyan szakember, aki szerint a falvakban olyannyira elterjedt az olcsó drog használata, hogy ez pár éven belül a lakosság testi-szellemi állapotának drasztikus leromlását vonhatja maga után. És persze felmerül a bíróságok felelőssége is: ha egy drogos állapotban elkövetett betörést vagy erőszakos cselekményt – netán egy rendőr megtámadását – az elkövető megúszhatja felfüggesztettel vagy pár hónapos börtönbüntetéssel, akkor az ítéletnek nincs visszatartó ereje, lehet a következőt elkövetni.

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy ez a mélyszegénységben élő, jellemzően roma fiatalok problémája, jó, ha tudjuk: középosztálybeli fiatalok, családos anyukák, akár nyugdíjas öregek is rendszeresen használják. Herbált, kristályt, zenét – ami van. A lényeg, hogy olcsó legyen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. július 09. 18:36
Most akkor a kemény drog az üdvözítő?
Akitlosz
2015. július 09. 16:21
Ezzel mit akar mondani? Hogy inkább cigarettázzanak a drogosok vagy mit? Nem hinném, hogy jó alternatíva lenne. A tehenek a birkák és a kecskék füvezzenek az emberek ne, csak nyírják a füvet!
tyIer durden
2015. július 09. 16:13
Ha lenne eszuk, akkor bizonyos feltetelekkel legalizalnak a marihuanat, mint sok mas orszagban mar megtettek; s egyaltalan nem nott a hasznalok szama, sot. Hiaba tiltjak, aki akar fuvet venni az kb. fel ora alatt szerez. Ha pedig rendesen, bolti korulmenyek kozott vehetne meg a delikvens, akkor irdatlan adobevetelek ernek az allamot.
Magyar olimpia? Köszönjük, NEM!
2015. július 09. 16:05
én nem a dd-gal állítanám párba a füvet hanem az alkohollal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!