Akciók a szavak helyett!

2015. június 14. 10:20

Budapest egyértelmű üzenetet küldött Európa új generációja és a politikai döntéshozók felé is. Világossá tette, hogy szavak helyett itt az akciók ideje!

2015. június 14. 10:20
Ujhelyi István
Ujhelyi István
MSZP.hu

„Mi, magyar szociáldemokraták otthon vagyunk Európában. És az európai demokraták is otthon vannak Magyarországon – ezt mutatta meg az elmúlt napokban Budapest. Több mint nyolcszáz, különböző országból érkező európai küldöttet és baloldali pártvezetőt látott vendégül az MSZP, az európai szocialisták tanácskozása pedig világossá tette: az európai baloldal saját és valódi eredményeket hozó megoldásokat keres a válság utáni társadalmi feszültségek kezelésére.

Budapest egyértelmű üzenetet küldött Európa új generációja és a politikai döntéshozók felé is. Világossá tette, hogy szavak helyett itt az akciók ideje! Jelenkorunk fiatal generációja ugyanis eddig nem tapasztalt kihívásokkal és nehézségekkel kell, hogy szembe nézzen. A világválság okozta munkanélküliség, az ennek nyomán felerősödött gazdasági kényszeremigráció negatív hatásai, a kilátástalanság és koncepciótlanság miatti radikalizálódás, az európai értékközösség egyre erősebb széthúzása, a politikai döntéshozatal átláthatatlansága, a távolodó és gyengülő Európa mind kihívás elé állítja őket. Nekünk, fiatal szociáldemokratáknak éppen ezért határozott és világos utat kell mutatnunk, illetve kikövetelnünk a saját és a minket követő generáció számára.

Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) budapesti kongresszusán mutattam be azt a politikai kiáltványt, amelyet az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójában ülő fiatal képviselőket tömörítő csoport (S&D40) felkérésére készítettem. Ebben leszögeztük, hogy az európai baloldalnak határozott célként kell megfogalmaznia a huszonöt év alattiak teljes foglalkoztatottságát, nem hagyhatjuk ugyanis, hogy öt és félmillió állástalan fiatal ne találja meg a boldogulás lehetőségét. Azt szorgalmaztam, hogy egy elsősorban fiatal képviselőkből álló monitoring-csoport összesítse az ifjúsági munkanélküliség leküzdésére tett eddigi tagországi kezdeményezéseket és tegyen javaslatot a frakció, valamint az Európai Bizottság felé: miként lehet hatékonyabbá tenné ezeket az ifjúsági programokat.

Célul tűztük ki a gazdasági kényszeremigrációs hullám csökkentését, valamint a szélsőségek elleni fellépést is, kiemelve, hogy az egyre inkább a jobboldali extrémizmus és populizmus felé forduló európai fiatalságnak érthető és elérhető baloldali alternatívát kell nyújtani. Világossá tettük azt is, hogy a fiatal szociáldemokratáknak kötelessége erősíteni és támogatni az új generáció politikai aktivitását, elősegítve, hogy a politikai kiábrándultság helyett minél inkább vegyenek részt a döntéshozatalokban. Mert nyitott, öntudatos, a világot látni és érteni akaró fiatalokra van szükség Európában. Olyan szociáldemokratákra, akik egy erős és szociális Európában hisznek. Olyan baloldaliakra, akik több Európát akarnak! Mi ezt akarjuk. Ez, a mi generációnk!

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. június 15. 07:00
Újhelyi és (elv)tsai ne akarjanak olyan helyzetet teremteni, amelyre nagyon is illene Göbbels baljóslatú cinizmusa, miszerint 'az egész demokratikus rendszer legjobb vicce, hogy ellátja halálos ellenségeit az önnön elpusztításához szükséges eszközökkel' (idézi Evans).
pollip
2015. június 15. 06:52
Újhelyi emlékszik még arra, hogy először a Fideszben jelentkezett azzal, hogy országosan ismert politikus akar lenni. Azt mondták neki, oké, de először dolgozni kell. Ez már nem tetszett neki, átballagott az mszp-be-nekik kellett:-)))))) úgy kell nekik:-))))))
forsteandretredjemann
2015. június 15. 06:49
Amikor egy baloldali harangot kongat azt klerikális elhajlónak szokták hívni. Nem nagyon követem már a baloldali hitvilágot; újabban ez jó dolog arrafelé?
pollip
2015. június 15. 06:16
Kiváncsi vagyok, hogy csak Budapestre szól az akciózásuk, vagy esetleg más fővárosban is terveznek valamit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!