Miért védjük a plakátjavítókat?

2015. június 26. 12:55

A TASZ jogi képviseletet nyújt három ügyfélnek, akik a kormány menekültellenes plakátjait átfestettéssel vagy letépéssel pozitív üzenetté formálták.

2015. június 26. 12:55
Simon Éva
A TASZ jelenti

(1) Egyrészt azt gondoljuk, hogy az ilyen tett arányos lépés a kormányzati kommunikációval szemben. A magyar kormány ugyanis 300 millió forintnyi közpénzből oktrojál ránk olyan üzeneteket, amelyek egyértelműen ellenségesek a bevándorlókkal és menekültekkel szemben. Mivel semmiféle jogi lehetőség nincs a plakátokkal szemben fellépni, a plakátok átfestése, letépése arányos, bár kétségtelenül radikális lépés. Nagyon hasonló a helyzet ahhoz, mint amikor 2007-ben a Kossuth teret körülvevő – a tüntetések elleni - kordont a Fidesz politikusok önkezükkel bontották el, tiltakozva a gyülekezési jog korlátozása ellen. Sőt, a képviselőknek 2007-ben lett volna lehetőségük panasszal élni a kordonnal szemben, mégis inkább bontottak. Ezzel együtt nem történt szabálysértés 2007-ben, ahogy a plakátmódosítók esetén sem.

(2) A második indokunk, hogy a plakátok átfestése nem veszélyes a társadalomra. A bűncselekmény és a szabálysértés definíciója szerint azt lehet büntetni, aki a törvényben tiltott tevékenységet végez, például rongál és ez a tette egyúttal veszélyes is a társadalomra. Egészen más lenne a helyzet, ha nem a kormányzati kommunikációra használt plakátot, hanem bármely kereskedelmi célú reklámot rongáltak volna meg, vagy olyan célú kormányzati kommunikációs plakátot, ami az emberi jogokkal összeegyeztethető üzenetet közvetít. Mivel ebben az esetben egy morálisan vállalhatatlan - és nem mellesleg az állam alkotmányos alapértékeivel is ellentétes - üzenetet tesznek olvashatatlanná, ezért ugyan formálisan valóban rongálnak, azonban tettüknek a társadalomra káros következménye nincs, ezért nem is büntethetőek.

(3) A harmadik indokunk, hogy a plakátot átírók és leszaggatók politikai véleményüket nyilvánítják ki. A politikai vélemények védelme a szólásszabadságon belül is kiemelt alkotmányos védelem alatt állnak. A büntetőjogi felelősség megállapításának, illetve a büntetéssel való jogkorlátozásnak meg kell felelnie az arányosság elvének, a szükségesség elvének és az ultima ratio elvének (végső eszköz). A politikai véleménynyilvánítás során a plakátokban okozott kárért aránytalan lenne a büntetőjogi felelősségrevonás.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. június 27. 11:48
aki a törvényben tiltott tevékenységet végez, például rongál és ez a tette egyúttal veszélyes is a társadalomra." A plakát tulajdon, köz vagy magántulajdon. Ennek rongálása törvényellenes. Ennyire egyszerű...
catalina9
2015. június 27. 11:44
Miért védjük a plakátjavítókat?" Mert a ballib érdekek most ezt kívánják meg.
catalina9
2015. június 27. 11:43
"...A Hír TV oknyomozó műsora kiderítette azt is, hogy a szponzorok között SOROS György mellett Jaksity György brókerháza, valamint Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke is szerepel. A listán megtalálható annak a Virág Attilának az egyik érdekeltsége is, aki a Tocsik-ügy idején az ÁPV Rt. igazgatóságában dolgozott az SZDSZ delegáltjaként. …Ismert, a TASZ a Hír TV két műsorát is manipulációval vádolta meg, amiért bemutatta, hogy nincs szegregáció a gyöngyöspatai általános iskolában. A szerkesztők saját szemükkel győződtek meg erről, a TASZ szerint azonban egy tudósítónak nem kell mérlegelnie, hogy mi az igazság...."
oskar
2015. június 27. 10:34
Kinek számára pozitív ez az üzenet? Mert mi a gond, hogy aki belép a zsinagógába annak sapkát kell feltenni? Vagy ha belépek egy mecsetbe akkor leveszem a cipőmet minimum de megmosom a lábam. Vagy tudomásul veszem, ha Szaud Arábiában nyilvánosan alkoholt iszom stb. akkor várhatom a büntetést amiért itthon nem jár. Semmi. Tisztelni kell a törvényeinket és tisztelni kell a kultúránkat. A miénket is!!!! A harmadik plakát necces. Nem kellett volna ezt írni. Inkább azt, hogy: "ha itt akarsz dolgozni meg kell tanulnod a magyar nyelvet!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!