Az illiberális feministák ámokfutása

2015. június 29. 12:19

Az illiberális feministák érvelés helyett az ellenfél elhallgattatásával próbálják megnyerni az ideológiai vitákat. A baloldal ezen része jobb érvek helyett a karaktergyilkosságot és a szexizmus bunkósbotját használja.

2015. június 29. 12:19
Pál Benedek
Danube Institute blog

„Az illiberális feministák érvelés helyett az ellenfél elhallgattatásával próbálják megnyerni az ideológiai vitákat. A baloldal ezen része jobb érvek helyett a karaktergyilkosságot és a szexizmus bunkósbotját használja, legyen szó a szövetségi költségvetésről vagy az alkotmányról. Kirsten Powers liberális újságíró, médiaszemélyiség a The Daily Beasten megjelent cikkében ír arról, hogy miként járatja le a feminizmust az illiberális baloldal.

Powers szerint az illiberális feministák kedvenc célpontjai a konzervatívok, de a »disszidensek« is könnyen a szexizmus vádjával találhatják szemben magukat. Powers úgy véli, hogy ezek a feministák nem veszik észre, mennyire lejáratják a feminizmus fogalmát. A Huffington Post és YouGov 2013-as felmérése szerint az amerikai nők csupán 23 százaléka vallja magát feministának, miközben a többség elfogadja, hogy férfinak és nőnek egyenlőnek kell lennie szociológiai, gazdasági, és politikai értelemben. Még a demokratáknak is csak 32 százaléka használja öndefinícióként a feminizmust.

Kirsten Powers szerint a férfiak a szexizmus vádját kapják meg nézeteltérés esetén, a nőket viszont nőiségükben kérdőjelezik meg az illiberális feministák. Szerzőik rendszeresen nevezik nőimitátornak azokat a republikánus politikusnőket vagy elemzőket, akik véleménye eltér az övéktől. Patricia Ireland, az Amerikai Nőszövetség korábbi elnöke például arra buzdította a demokratákat, hogy csak autentikus, valódi nő jelöltekre szavazzanak, azaz olyanokra, akik támogatják az abortuszt. A legjobb példa erre Sarah Palin, akinek a nőiségét liberális bloggerek, médiaszemélyiségek rendszeresen megkérdőjelezik. Egy 2008-as Huffington Post cikk egyszerűen csak kirúzsozott George Bush-nak nevezte. Powers úgy látja, hogy az illiberális feministák szerint egy nő csakis abortuszpárti demokrata lehet. Egy konzervatív nő számukra teljesen elképzelhetetlen.

Ezenfelül miközben a liberálisok rendszeresen használják bunkósbotként ellenfeleik ellen a szexizmus vádat, nem veszik észre, hogy ők is rendszeresen szexisták. Több kommentátor előszeretettel jellemzi üresfejű plázacicaként a konzervatív nőket.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2015. június 29. 22:55
Ha esetleg sikerülne végre tisztázniuk a nemi szerepeket, akkor elkezdhetnének valami fontos problémával is foglalkozni.
Dénia
2015. június 29. 22:55
Idióták.
Autofocus
2015. június 29. 18:35
Maga a feminizmus, a szexizmus, a gender szavak és a mögéjük tartozó mesterkélt jelentéstartalom, mint az értelmetlen halandzsa, leperegnek a társadalom normális többségéről itt Magyarországon, szerencsére.
catalina9
2015. június 29. 18:07
röviden 2015. június 29. 13:16 ezért az illiberális jelző, aminek ez esetben semmi köze az orbáni "illiberalizmushoz". Hát igen, ez lehetne egy megoldás csak akkor meg ez nem stimmel: "...Ezenfelül miközben a LIBERÁLISOK rendszeresen használják bunkósbotként ellenfeleik ellen a szexizmus vádat,.." De végül is mindegy, én ezeket csak szélberninek hívom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!