Se ki, se be

2015. május 21. 16:46

Nehéz lesz normatív fogalmat alkotni a „menekültekről”, akiket befogadunk és a „gazdasági bevándorlókról”, akiket hazazavarunk Európából (és Magyarországról).

2015. május 21. 16:46
Kóczián Péter
Mozgástér

Mindez a terrorista-utánpótlás kérdését nem érinti. Az ütött-kopott csónakok utasai és a becsempészett emberek beilleszkedni akarnak. Túlélni és megkapaszkodni.

Évtizedes tapasztalatok szerint az első, második generációs bevándorló idomul a helyi társadalomhoz. A harmadik-negyedik generáció az, amelynek egyes tagjai kiábrándulnak szülőhazájukból, s inkább őseik kultúrájának gyilkos ideológiáját kezdik el követni.

Orbán Viktort rehabilitálja Merkel és Hollande, meg a dán szocdem miniszterelnök-jelölt, amikor bevándorló-ellenes jelszavakat hangoztatnak. Az elmúlt hetekben kiderült, hogy Orbán téma-vezetővé vált, amikor elsőként kezdett el arról beszélni, amiről a mainstream csak később.

De azért a történelem iróniáját Orbán sem úszhatja meg. Amikor az épülő budapesti mecsetről kérdezték, azt mondta: komolyan meg kell fontolni a felépítését, mert sokan szeretnék használni az itt élő muszlim hívők közül, akik nyilván nagyon jól jönnek, mint egyetemisták, albérletet keresők, lakást vásárlók. De mi van, ha annyira megszeretik a kis hazánkat, hogy itt is akarnak majd maradni? Magyar lányokat vesznek majd rá a muszlim viseletre. Az egyfelől magyar gyerekeket másfelől muszlim vallású gyerekekké nevelik. Csökken majd az európai történelmi egyházak bázisa, s egy Európától idegen ideológiai híveinek száma nőhet majd. A harcias Európa-ellenesség szellemi befolyásának növekedéséről nem is beszélve.

Nem könnyű normatívnak lenni a bevándorlókkal kapcsolatban. Se itthon, se külföldön. De legalább szinkronban vagyunk azzal, ahogyan Európa is gondolkodik éppen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
==T==
2015. május 22. 11:33
"Az ütött-kopott csónakok utasai és a becsempészett emberek beilleszkedni akarnak." És kezdésképp kidobálják a keresztény menekülteket a csónakokból?
Box Hill
2015. május 22. 10:12
Az ENSz 1954-es Genfi Konvenciójának nem volt nehéz megállapítania a politikai és a gazdasági menekültek közötti különbséget. Esetemben is eldöntötte az előbbit. Így kaptam politikai menedékjogot Ausztriában.
OberEnnsinnen
2015. május 21. 18:12
Ezek a "ha majd itt maradók" jogosulatlanul lépték át a magyar határt, így jöttek ide, Péter? Ugye, hogy nem. Mindazonáltal a kérdésed nem felesleges, de inkább kákán is csomót keresőnek tűnik. Szerintem erről a témáról írhatnál magasabb intellektuális színvonalon is.
catalina9
2015. május 21. 18:08
pollip 2015. május 21. 17:22 Messzire jutott a hírtv-től." de közeledik az Ulfkottemédiához. Még nem alfaújságíró, szóval nem a CIA fizeti, de már messze nem nemzeti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!