A kegyetlen bérversenyt utasítja el az FPÖ

2015. május 28. 21:46

Veszélyes bérversenyt eredményez és a burgenlandiak bérét és állását veszélyezteti, ha a cégek mindenféle korlátozás nélkül alkalmazhatnak olcsó magyar munkaerőt.

2015. május 28. 21:46
Johann Tschürtz
Magyar Nemzet Online

– Bejárta az internetet egy fotó, amelyen magyar vendégmunkások láthatóak, amint éppen az FPÖ-nek plakatíroznak. A plakátok éppen a magyar vendégmunkások ellen heccelnek. Nem érzi kissé visszásnak ezt?

– Semmiképpen sem. Annyi történt, hogy az egyik burgenlandi választókörzetben a párt egy bécsi vállalkozást bízott meg a plakátok kihelyezésével. A cég valószínűleg további alvállalkozókat vont be, így fordulhatott elő, hogy esetleg egy magyar rendszámú gépkocsiból is plakatíroztak. Szeretném azonban leszögezni, hogy a burgenlandi FPÖ kizárólag osztrák vállalkozásokkal áll kapcsolatban és kizárólag osztrák munkaerőt alkalmaz. Sajnos azonban nem tudunk teljes mértékben garanciát vállalni az alvállalkozások esetében – ez egy olyan probléma, amely számos más osztrák vállalkozást is érint. Mi azon vagyunk, hogy valóban csak osztrák cég és valóban csak osztrák munkaerő kaphasson ilyen megbízásokat. Az osztrák sajtó híresztelése, hogy a burgenlandi FPÖ magyar munkásokat dolgoztat, éppen ezért nem igaz, és az osztrák közszolgálati adó burgenlandi adása helyesbített is.

– Még ha ez így is van – nem éppen ez a példa is azt bizonyítja, hogy a burgenlandi gazdaság nem tudja nélkülözni a kelet-európai munkaerőt?

– Lehet. Ezért kell hangsúlyoznom, hogy mi nem általában utasítjuk el a kelet-európai munkaerőt, hanem csupán azt szeretnénk, hogy világos keretek legyenek. Ma a kelet-európai munkaerő lefelé nyomja az osztrákok bérét. Magyarországon a megélhetés jóval olcsóbb, mint Ausztriában, ezért egy magyar olyan alacsony bérért – akár feketén is – elvállal munkákat, amennyiért burgenlandi munkaerőt már valóban nem találni. Ez azonban veszélyes bérversenyt eredményez és a burgenlandiak bérét és állását veszélyezteti, ha a cégek mindenféle korlátozás nélkül alkalmazhatnak olcsó magyar munkaerőt. Ezt a kegyetlen bérversenyt utasítja el az FPÖ.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2015. május 29. 07:35
Bécsből hazafele jövet a Merkurban (labanc CBA) a csemege pultban, a pékárunál, és a pénztárban is magyar alkalmazott szolgált ki. Odafele a Wien táblára rá volt írva vastag filccel; "ISTANBUL". A benzinkútnál a WC takarításáról az ajtón lévő nyilvántartó lap szerint egy bizonyos "Özgü" gondoskodik.
Marcus015
2015. május 29. 07:12
Az EU már csak ilyen: szabadon vándorol az áru és a munkaerő. Hosszabb távon kiegyenlítődnek majd az árak és a bérek.
brekker
2015. május 29. 07:01
A tőke, munka és áruk szabad áramlása egy véges világban öngyilkosság a gazdgabbak számára is. Olyan mintha egy háztartásban nem főzhetne vagy takaríthatna az aki otthon van, hanem kénytelen lenne átengedni a szomszédnak, aki hatékonyabb. Hogy miből fizeti ki a szomszédot? Valami biztos van, amiben az adott háztartás a leghatékonyabb, mondják az okos közgazdászok. Ezek az emberek vajon hol nőttek fel? Nevelőintézetben?
Dénia
2015. május 29. 06:21
Első lépés, minden Magyarországon működő osztrák cég fizesse meg a magyar alkalmazottakat, ha jót akar a hazájának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!