Fordított sorrend

2015. május 06. 07:44

Kicsit furcsa ez a fordított sorrend, hogy miközben a legnagyobb baj az alapokkal van, a kormány előbb nyúl hozzá a középiskolai rendszerhez, mint az általános iskolai oktatáshoz.

2015. május 06. 07:44
Csókás Adrienn
Magyar Nemzet

„A legújabb kormányzati kommunikáció szerint a boldogulás kulcsa nem a gimnáziumi érettségi, hanem egy jó szakma. Közismereti alapok nélkül viszont a gyakorlati tudás sem az igazi, ezért ősztől úgy alakítják át a középiskola rendszerét, hogy az összes iskolatípusban szerezhető érettségi bizonyítvány. Mindez azt a célt is szolgálja, hogy a szakképzésben végzőknek akár a felsőoktatásba is legyen esélyük továbblépni.

Az ötlet jó, hisz tudjuk, hogy a magasabb végzettség könnyebb elhelyezkedéshez vezet. Aki az általános iskolát sem képes elvégezni, akár egész életére munkanélküli marad, míg a középiskolát befejezőknek már több mint hatvan százaléka el tud helyezkedni, a diplomások körében pedig nyolcvan százalék körüli a foglalkoztatottság. Az Origo a Workania felmérésére hivatkozva a minap számszerűsítette is az előnyöket: havi 40 ezer forintos pluszt jelent a fizetésben, ha legalább érettségiig eljut a munkavállaló.

Az oktatás eredményességének javításához azonban a középiskolai rendszer átalakításánál többre van szükség, pontosabban szólva nem itt kellene kezdeni. Amikor a köznevelésben tanulók tizenegy százaléka az általános iskolából sem tud továbblépni, talán értelmetlen az érettségirendszer átalakításán vitázni. Amikor a tizedik osztályos szakiskolások alapkompetenciái a hatodikosok szintjét sem érik el, irreleváns az egyetemre való továbblépésükről beszélni. Kicsit furcsa ez a fordított sorrend, hogy miközben a legnagyobb baj az alapokkal van, a kormány előbb nyúl hozzá a középiskolai rendszerhez, mint az általános iskolai oktatáshoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laurence Szilard
2015. május 06. 11:26
Na, mit mondtam?:D
Mindjárt
2015. május 06. 10:16
Hazánkban van egy olyan szélsőballiberális réteg amelyik mézes-mázos szavakkal álcázott romboló intézkedésekkel akarják elpusztítani a magyar oktatási rendszert. Ezeknek az a célja, hogy a magyar emberek olyan alacsony szinten maradjanak ahol a mindennapi megélhetési gondok teljesen lefoglalják őket és észre se vegyék a bolsevik patkányok nemzet rombolását.
Élan
2015. május 06. 09:31
Nem valószínű, hogy ennyire nem értené. A boldogulás kulcsa a szakma. Akár szakmunkás, akár diplomás, de szakképzettség egyen. Hogy legyen valami, amihez ért az ember, amikor az iskolarendszert elhagyja.
drkovax
2015. május 06. 09:11
Ha nem tűnt föl, az általános iskolához már hozzányúltak. Csak az még bőven évekbe telik, mire eljut a középfokú oktatásig. (Más kérdés, hogy ennek a hatásfokát is nagyban rontja az elmúlt 25 évben képzett pedagógusok egyre romló színvonala ...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!