Mindent a maga helyén!

2015. április 20. 17:21

A Városligetet tájképi és természeti értékeit megőrizve, új épületek elhelyezése nélkül kell helyreállítani.

2015. április 20. 17:21
Magyar Urbanisztikai Társaság

Mindent a maga helyén!

állásfoglalás

amelyet a Magyar Urbanisztikai Társaság által az MTA székházában rendezett konferencia résztvevői 2015 április 15-én egyhangúlag elfogadtak

Budapest harmonikus és fenntartható fejlesztése megköveteli, hogy az egyedi tervek és kiemelt beruházások illeszkedjenek a főváros elfogadott hosszú távú fejlesztési koncepciójához.

A kulturális intézményhálózat fejlesztése során legyen elsőrendű cél a történelmi és műemléki értékkel rendelkező, kihasználatlan épületállomány hasznosítása, a barnamezős területek rehabilitációja.

A „Muzeumliget” projekt ellentétes a fenti célokkal, ezért annak felfüggesztését és a múzeumok elhelyezésének újragondolását javasoljuk.
 
Budapest zöldterületeit a város életében betöltött, pótolhatatlan szerepüknek megfelelően, zöldterületként kell megőrizni. Legjelentősebb történeti kertünket, a Városligetet tájképi és természeti értékeit megőrizve, új épületek elhelyezése nélkül kell helyreállítani.

A kulturális létesítményeket, köztük a turizmust vonzó múzeumokat decentralizáltan célszerű elhelyezni, ami a látogatókat arra ösztönzi, hogy a város különös vonzerejét adó gazdag történelmi városszövet minél nagyobb részével ismerkedjenek meg.

A Nemzeti Galéria helye továbbra is a budai Várban legyen. A Néprajzi Múzeum kerüljön a volt Mária Terézia laktanyába. A Műszaki és Közlekedési Múzeum kialakításáról egy átfogó szakmai koncepció ismeretében döntsenek. A Biodóm sorsáról külön társadalmi vitát kell lefolytatni.

A konferencián Körmendy Imre, Schneller István, Schultz Éva, Pákozdi Imre, Jámbor Imre, Persányi Miklós, Zoboki Gábor, Marosi Ernő, Bugár-Mészáros Károly, Erő Zoltán, Ráday Mihály és Kévés György tartott előadást. Az elhangzott előadások a
MUT honlapjáról letölthetők.

(Közlemény.)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Caipirinha
2015. április 20. 22:15
A Városligetnek van egy furcsa bája -romantikája?- mág a mai lerobbant állapotában is. Rendezésre,finom kézzel szükség lenne. Nem baj, ha eltűnnek a bódésorok az Állatkert elől. A szétrohadt Vidámparknak sem volt értéke,kivéve a vén Hullámvasútat,esetleg a Ringispilt. Egy teljes újraparkosítás-gyep,virágok,roncseltűntetés- ráfér,nem kis összeg,bár nem egy autópályányi... Lehetne némi felügyelet. Kertvendéglők,korlátozott számban. (Nem az egyébként jó konyhájú,de pöffeszkedően terjeszkedő Robinsonra gondolok) .Maradhatna a Kertem. Ohne autóforgalom,teljességében látogatható Vajdhunyad,rendbehozva. A Közlekedési Múzeum kinőve,de mégis Budapest egyik legkedvesebb Múzeuma. Ennek lehetne tán helyet találni a Felszab. téren. Az sem baj,ha az 56-os emlékmű helyén.
Senye Péter
2015. április 20. 18:06
Múzeumi negyednek nincs értelme. Mert ki az, aki végigrohan egymás után néhányon?
kjkj945
2015. április 20. 17:33
A MUT is megváltozott! Hol vagytok régi Barátok "Hol vagytok régi barátok? Szükségem lenne ma rátok Mondjátok el, hogy az élet szép És, hogyha vége a dalnak Bölcs ember nem megy a falnak Bár ott bent mardos a bánat még Szervusztok, régi barátok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!