A kommunista gondolkodás termelte ki a hálapénzrendszert

2015. április 14. 17:06

A Magyar Rezidens Szövetséget megdöbbenti, hogy 25 évvel a rendszerváltás után törvényesíteni akarják a kommunista gondolkodás által kitermelt hálapénzrendszert.

2015. április 14. 17:06
Magyar Rezidens Szövetség
Rezidens.hu

A Magyar Rezidens Szövetséget megdöbbenti, hogy 25 évvel a rendszerváltás után törvényesíteni akarják a kommunista gondolkodás által kitermelt hálapénzrendszert. Ez a megalázó, frusztráló rendszer elűzi az egészségügyben dolgozókat Magyarországról. Ez a szoftkorrupt rendszer nem támogatja a tisztességesen dolgozók boldogulását, az anyagi juttatások nem a valós teljesítményt tükrözik és egyben gátja minden ésszerű reformnak.

A Magyar Rezidens Szövetség szeretné felhívni a jogalkotó figyelmét, hogy felméréseink alapján a magyar egészségügyben dolgozók többsége nem kíván a hálapénz által megfertőzött rendszerben gyógyítani.

Egy biztos, hogy mi nem tudunk és nem akarunk ebbe a hálapénzes rendszerbe beleszocializálódni. Nem akarunk, nem tudunk némák, így cinkosok lenni önmagunk, betegeink megalázásában, kizsákmányolásában, ezért indítottuk útjára 2013-ban a »Hálapénz - Hálát a betegtől, pénzt az államtól« kampányunkat.

Emlékeztetni szeretnénk mindenkit, hogy a fiatalok elvándorlása nőtt 2014-ben, és a tavaly végzettek nagy többsége nem pályázta meg az itthon maradást támogató ösztöndíjakat. Ezek egyértelmű jelzések, hogy a korábbi ígéretek által táplált hit, remény sajnos már nem elég erős itthon tartó erő, mert az ígéreteket tettek nem követték. Ebből kifolyólag félő, hogy a 2015-ben államvizsgázók azonnali elvándorlása elérheti az 50%-ot is.

A reformok elmaradása okán már több ezer értékes szakembert veszített Magyarország. Kimondtuk, mert ki kellett mondani, hogy a betegbiztonság elméletben már nem garantálható Magyarországon, a gyakorlatban ezt azért nem érzékelik a betegek, mert a rendszerben maradók erejükön felül teljesítenek. Sem a személyi, sem a tárgyi minimumfeltételek nem biztosítottak ebben az alulfinanszírozott rendszerben.

Az egészségügy soha nem fog összeomlani, azonban egyre több beteg fog szembesülni azzal, hogy egyáltalán nem vagy nem megfelelő színvonalú ellátást kap.

Nem a türelmünk, hanem az erőnk fogy.

Mi, a Magyar Rezidens Szövetség tagjai partnerei vagyunk a mindenkori kormánynak egy olyan ellátórendszer kidolgozásában, amely élhető, fenntartható és hálapénzmentes.

Fontos, hogy megfelelően értékelve legyenek azok, akik többet és jobban dolgoznak.

Egy ilyen rendszernek az alapja az egészségügyben dolgozók bérrendezése.

A társadalomnak meg kell értenie, hogy ez nem (csak) egy bérharc, hanem egy olyan egészségügyért folyó küzdelem, amiben tisztességben lehet gyógyulni, gyógyítani, oktatni és okulni, ezért kérünk mindenkit, hogy álljanak mellénk, álljanak ki saját magukért, álljanak ki egy ilyen egészségügyi rendszerért!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2015. április 15. 09:13
Az ún. 'tudomány' már régóta semmi egyéb, mint üzlet és ez alól az egészségügy sem kivétel. Sőt, az egyik legnagyobb pénznyelő, amit annyian igyekeznek megfejni, hogy a rendszer egyszerűen finanszírozhatatlan. És mivel a gyógyítás-ápolás elvileg lelkiismereti kötelesség, így a méltó helyzetek kiharcolása lehetetlen. Tehát marad az 'okosba' megoldás. Ez az egyik. A másik, hogy a zemberek pénzt, időt és energiát sajnálnak az egészségükre fordítani, aztán ha történik valami érdekes, többnyire balkáni körülményekkel találkoznak és mélyen kezdenek a zsebükben turkálni, mert akkor hirtelen nagyon értékessé válik az egészség. Pedig a megelőzés az egyik legolcsóbb dolog a világon, sőt többnyire ingyé van. A tudatos élet népszerűsítése lenne az elsődleges feladat, az meg a család és az oskola feladata elsősorban. Hosszú folyamat ez, érdemes minél előbb elkezdeni.
tevevanegypupu
2015. április 15. 07:13
Törvényesítik vagy sem, az orvosok elvárják és az ápolónők is. Még hogy megalázó..ugyan már, legalább ne legyünk képmutatók. Legfeljebb nehéz annyit adni mindenkinek amit elvárnak, de hogy a legtöbb orvosnak ez egyáltalán nem megalázó az biztos..elég megnézni a kórházi parkolókban álló autókat..és a sok beképzelt és lekezelő orvossal pár szót váltani. Természetesen a kevés kivétel az kivétel. És azt hiszem ennek semmi köze a kommunizmushoz, ez az orvosi gyakorlat melléktermékeként alakult ki Magyarországon.
Zokni
2015. április 14. 23:42
Jó lenne, ha az értelmiség nem kommunistázna. Az orvosok állítólag értelmiségiek. Vagy legalább értelmesek. Mert azzal csak ellenkező hatást érik el. A hálapénz azért alakult ki, mert az egészségügyi szolgáltatásnak olyan presztízse van, hogy az azért fizetett állami bér a betegek megítélése szerint méltánytalan mértékben kevés.
pimepime
2015. április 14. 22:14
"a hálapénzt, ami nem más, mint intézményesített korrupció." ----------- Dehogy korrupció. Félillegális fizetős egészségügy. Igazságos, mert utólag fizetsz, teljesítményarányosan. Általában. Igazságtalan, mert nem tud mindenki fizetni, pedig (majdnem) ugyanazt a szolgáltatást kapja. Az eü dolgozók ezzel kalkulálnak, a tehetősebbek hálája a szegények háláját kiegészíti. Igazságtalan továbbá, mert van, aki nem csak hogy nem tud fizetni, de soha az életben még eü. járulékot sem fizetett. Aki meg járulékot fizet, az igyekszik abból keveset fizetni, pont azért, hogy ne a mások potyázását finanszírozza, hanem inkább, -ha majd kell- hálapénzzel veszi meg a magasabb szolgáltatást. Valójában többszintű, ingyenes-fizetős eü. van jelenleg is, azonban ez szervezetlenül, spontán módon alakulgat, adózatlan milliárdokat megforgatva, úgy, hogy a folyamatba kényszerült szereplők közérzete rossz, mert érzik, ennek nem így kellene működnie. Ez nagyon-nagyon nehéz ügy, csak teljes és széleskörű konszenzussal oldható meg, mert sokaknak fájdalmas lenne a megoldás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!